Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Γιατί Χρύσα...

Μέσα στον ανδροκρατούμενο κόσμο της Ελλάδας του 1940 και της ηγεσίας του ΚΚΕ η μορφή της Χρύσας Χατζηβασιλείου ξεχωρίζει. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες της εποχής με τα βλοσυρά ανδρικά πρόσωπα, το βλέμμα του αναγνώστη μαγνητίζεται από την όμορφη, ευγενική φυσιογνωμία της με το φωτεινό χαμόγελο. Διακρίνεις αβρότητα, ήθος, λεπτότητα και ειλικρίνεια. Το καθαρό, ελαφρά θλιμμένο, βλέμμα της αποκαλύπτει άνθρωπο με ήθος και οξύτητα πνεύματος.

Η πλούσια δράση της και η υψηλή ηγετική της θέση μέσα στο ΚΚΕ, καθώς αποτέλεσε μέλος της Κεντρκής Επιτροπής καθόλη την δεκαετία του 1940, αποδεικνύουν το δυναμισμό της προσωπικοτητάς της, που συμβάδιζε με έναν ήπιο, γλυκό χαρακτήρα, χωρίς φανατισμούς και ακρότητες. Η ιδανική μορφή του επαναστάτη. Ο ρομαντικός αέρας που αποπνέει γίνεται ακόμη πιο έντονος αν αναλογιστεί κανείς, ότι χτυπήθηκε βαριά, τόσο από σοβαρή ασθένεια όσο και από τον Ζαχαριάδη, τον κατεξοχήν εκφραστή του σταλινικού φαινομένου στην Ελλάδα, ακολουθώντας την τύχη όλων σχεδόν των επικεφαλής του ΕΑΜικού αγώνα, που με διαφορά λίγων ετών κατηγορήθηκαν για προδότες.

Αφιερώνω αυτή την ιστοσελίδα σε αυτή τη θαρραλέα αγωνίστρια που υπηρέτησε πιστά τις ιδέες και τα ιδανικά της και δε δίστασε μπροστά σε καμία εξουσία, ακόμη και στην πιο αδιαφιλονίκητη, την εσωκομματική. Δυστυχώς, η Χρύσα όπως και οι περισσότεροι πρωταγωνιστές της αντίστασης και του εμφυλίου δύσκολα θα τιμηθούν με άγαλμα ή προτομή στο Γράμμο ή κάπου αλλού. Αφού δεν έχουν γιο το σημαντικότερο οικονομικό παράγοντα της χώρας, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα για αυτούς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: