Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

«Αναρωτιέμαι γιατί το ΚΚΕ ακόμα καπηλεύεται τον Μπελογιάννη»



Το ΚΚΕ προσπαθεί να μονοπωλήσει τον Νίκο Μελογιάννη και τον Νίκο Πλουμπίδη και θέλει να απαγορεύσει σε όλους τους υπόλοιπους αριστερούς να αναφέρονται σε αυτούς. Αμφισβητεί ακόμη και το δικαίωμα της συντρόφου του στη ζωή, στον αγώνα, και παραλίγο και στο θάνατο Έλλης Παππά να έχει λόγο. Δε θα του γίνει η χάρη. Τον επόμενο Απρίλιο θα δημοσιευτεί ένα βιβλίο – δριμύ κατηγορώ της Έλλης για το ΚΚΕ, ενώ αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι φάκελοι της πολιτικής της διαθήκης που άφησε στο Μουσείο Μπενάκη και θα ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.
Ιδιαίτερα απλοκαλυπτική ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Νίκος Μπελογιάννης, γιος του Νίκου και της Έλλης στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Επίκαιρα, από το οποίο ακολουθούν ορισμένα αιχμηρά αποσπασματα:
« Ο πατέρας μου δεν πήγε έτσι απλά μόνος του να θυσιαστεί. Για το θάντατο του πατέρα μου υπήρχε ένα τεράστιο παρασκήνιο από πλευράς ηγεσίας του ΚΚΕ. Θυμάμαι την ΄Ελλη και τη Διδώ που μου έλεγαν ¨μακριά και αλάργα από το κόμμα αυτό¨ Και οι δυο τους είχαν φοβερές πίκρες γιατί είχαν περάσει τα μύρια όσα. Ακόμα και μέσα στη φυλακή ο μηχανισμός του ΚΚΕ την είχε απομονώσει από όλους τους άλλους κρατούμενους. Ήταν ελάχιστες οι κρατούμενες που δεν την είχαν απαρνηθεί και με τις οποίες η Έλλη έμεινε πιστή φίλη μέχρι το τέλος της ζωής της. Ομως η πίστη της Έλλης για το κόμμα ήταν μεγάλη, μέχρι σημείου μαζοχισμο. Ήταν τόσο ταγμένη που ήταν σχεδόν αδύνατο να κόψει τον ομφάλιο λώρο. Το ΚΚΕ τότε ήταν ευθυγραμμισμένο με τις μεθόδους του Στάλιν, ενώ ο Ζαχαριάδης ήταν ένα κακέκτυπο του Στάλιν και φυσικά εφάρμοζε τις μεθόδους του. Από όσα άκουγα από την Έλλη και τη Διδώ είχα εμπεδώσει ότι το ΚΚΕ ήταν ένας μηχανισμός που μοναδικός σκοπός του ήταν να σε συνθλίψει. Έπρεπε να υποταγείς στις επιταγές της ηγεσίας είτε να συνθλιβείς. Από την άλλη είχαμε και την εμπειρία της Διδώς και τη διαγραφή της από το Ζαχαριάδη, οπότε ήμουν πολύ πονηρεμένος με το όλο θέμα»
«Το 1992 (η Έλλη) τα σπάει οριστικά με το ΚΚΕ όταν πια η Αλέκα διέλυσε το Συνασπισμό. Θυμάμαι μάλιστα που έλεγε: «όλα αυτά για ένα πουκάμισο αδειανό για μια Αλέκα».Την Αλέκα την αγνοούσε και τη θεωρούσε ανάξια λόγου για να ασχοληθεί. Το ΚΚΕ, μόνο αν του δώσεις γη και ύδωρ θα τα διαγράψει όλα και θα σου δώσει άφεση. Αλλά για να στη δώσει θα πρέπει να κάνεις δήλωση μετανοίας και μάλιστα πολύ σκληρή. Να αυτοεξευτελιστείς. Και πάλι θα είσαι υπό επιτήρηση. Για όλα τα παραπάνω η Έλλη δεν ήθελε να ακούσει ούτε για τη σημερινή πολιτική ούτε και για το ΚΚΕ. Από την άλλη αναρωτιέμαι γιατί το ΚΚΕ ακόμα καπηλεύεται τον Μπελογιάννη, ενώ έχει βρει τους πραγματικούς του ήρωες που είναι ο Στάλιν και ο Ζαχαριάδης. Και ο Ζαχαριάδης του ταιριάζει γάντι...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: