Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Η Έλλη Παππά δε μένει πια εδώ…

Ο Ν. Μπελογιάννης και η Έλλη Παππά στο δικαστήριο
Ο Ν. Πλουμπίδης

Χθες Σάββατο 31 Οκτωβρίου, κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία η δημοσιογράφος, συγγραφέας και πάνω από όλα μεγάλη αγωνίστρια της αριστεράς, Έλλη Παππά. Ήταν μέλος του ΚΚΕ έως περίπου τη μεταπολίτευση οπότε αποχώρησε από αυτό. Για τη δράση της, καταδικάστηκε σε θάνατο και έζησε πολλά χρόνια στις φυλακές και εξορίες. Λίγο πριν είχε διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Σοβιετική Ένωση, όταν αρνήθηκε πρόταση να ζήσει εκεί μαζί με το γιό της, λόγω της σοβιετικής εισβολής στην Τσεχοσλοβακία. ‘Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο ως σύντροφος και συγκατηγορούμενη του Νίκου Μπελογιάννη στην πολύκροτη δίκη των ασυρμάτων το 1952. Η ίδια είχε μιλήσει αρκετά για αυτά τα γεγονότα.

Γνώρισε τον Μπελογιάννη και συνεργάστηκε μαζί του όταν εκείνος ήρθε από τη Σοβιετική Ένωση απεσταλμένος της ηγεσίας του ΚΚΕ, λίγο μετά τη λήξη του εμφυλίου . Ο έρωτας που αναπτύχθηκε ανάμεσά τους ήταν η αιτία της δικής της σύλληψης, αφού μετά την σύλληψή του αγαπημένου της, τον αναζήτησε επίμονα αδιαφορώντας ηθελημένα για τους κανόνες ασφαλείας. Όταν συνελήφθη ήταν χαρούμενη που βρισκόταν κοντά του και μπορούσε να επικοινωνεί μαζί του. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της γέννησε το γιό τους Νίκο, γεγονός που την έσωσε από το εκτελεστικό απόσπασμα. Στη δίκη υπερασπίστηκε όπως και οι συγκατηγορούμενοι της τις ιδέες της και αντιμετώπισε με θάρρος το κατηγορητήριο. Επέμεινε σθεναρά να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τους συγκατηγορούμενούς της, αλλά λόγω του παιδιού αποφασίστηκε η μη εκτέλεση της θανατικής καταδίκης.

Φυλακισμένοι σε διπλανά κελιά έζησαν μαζί την αγωνία της επικείμενης εκτέλεσης. Κατά το διάστημα αυτό δημοσιεύτηκε η επιστολή του Πλουμπίδη, που προσπαθώντας να σώσει τον Μπελογιάννη, ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να πάρει ο ίδιος στη θέση του και να δικαστεί εκείνος ως αρχηγός του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, όπως πραγματικά ήταν. Με την επιστολή αυτή θα μπορούσαν να ζητήσουν νέα δίκη και σε συνδυασμό με την παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση να πετύχουν τη μη εκτέλεση της θανατικής ποινής. Δεν πρόλαβαν όμως να χαρούν και αμέσως ο Ζαχαριάδης εκτέλεσε τις ελπίδες τους. Από τη «φωνή της αλήθειας», το ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ στη Ρουμανία, ο Ζαχαριάδης κατήγγειλε ως πλαστή την επιστολή του Πλουμπίδη και κατασκευασμένη από την ασφάλεια. Μια πράξη εντελώς ακατανόητη, που στέρησε από τους μελλοθάνατους την ύστατη ελπίδα σωτηρίας. Η Έλλη Παππά θεωρούσε ότι ο Ζαχαριάδης έπραξε κατά αυτό τον τρόπο και θυσίασε τον Μπελογιάννη, γιατί επιθυμούσε τη δεδομένη στιγμή, έναν ακόμη ήρωα. Γεγονός είναι όμως ότι ο Πλουμπίδης είχε ήδη πέσει σε δυσμένεια και η καταγγελία του ως προδότης ήταν προδιαγεγραμμένη. Προφανώς, η ηρωική εμφάνιση και η αυτοθυσία του Πλουμπίδη δεν ταίριαζε με την εικόνα του προδότη που είχε ήδη δρομολογηθεί.

Η συνέχεια ήταν σπαρακτική. Στις 30 Μαρτίου 1952 οι εκπρόσωποι του ελληνικού κράτους, ενός κράτους - δολοφόνου, που δολοφονούσε με όλους τους τύπους, τα πρωτόκολλα και τις σφραγίδες, πήραν τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του για εκτέλεση. Έως και τα βαθιά της γεράματα, η Έλλη Παππά διηγούνταν συντετριμμένη τις συγκλονιστικές στιγμές του αποχωρισμού, τα τελευταία λόγια και το τελευταίο φιλί μέσα από τα κάγκελα. Εκείνη τη μέρα ο Μπελογιάννης πέρασε στο πάνθεο των ηρώων του ΚΚΕ και η ηρωική του στάση μνημονεύεται από αυτό διαρκώς, χωρίς ασφαλώς καμία αναφορά στην ολέθρια στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ.

Λίγους μήνες αργότερα συνελήφθη και ο Πλουμπίδης. Όντας φυλακισμένος και κατηγορούμενος έμαθε ότι σύμφωνα με το Ζαχαριάδη και κατ΄ επέκταση και το κόμμα του είναι προδότης. Πίστεψε, όπως και όλοι οι άλλοι κομμουνιστές που άδικα κατηγορήθηκαν ως προδότες από το σταλινισμό, ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, ότι μάλλον κάποιος πραγματικός προδότης τον συκοφάντησε και σίγουρα στο μέλλον η αλήθεια θα λάμψει και το όνομά του θα αποκατασταθεί. Με αυτήν την ψευδαίσθηση υπερασπίστηκε με σθένος το ΚΚΕ μέχρι τέλους και αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα με θάρρος, αν και απομονωμένος από τους συντρόφους του και στιγματισμένος ως προδότης.

Μετά την εκτέλεση του τον Αύγουστο του 1954 και παρά τη δημοσίευση των φωτογραφιών του νεκρού Πλουμπίδη, η φωνή της «αλήθειας» επέμενε ότι οι φωτογραφίες είναι πλαστές και ο Πλουμπίδης δεν εκτελέστηκε, αλλά βρίσκεται στην Αμερική ξεκοκαλίζοντας τα αργύρια της προδοσίας του!

Ο επίλογος της ιστορίας του Πλουμπίδη γράφτηκε το 1958 με την σιωπηλή αποκατάστασή του μαζί με άλλους «προδότες», τον Κ. Καραγιώργη και το Γ. Σιάντο, σε λίγες γραμμές. Ο Πλουμπίδης δεν βρίσκεται στο Πάνθεο των ηρώων στην ίδια θέση με τον Μπελογιάννη. Το στίγμα του προδότη αμαύρωσε λίγο την ιστορία του. Σκόπιμα. Γιατί όσο μειώνεται η αξία του Πλουμπίδη, τόσο μειώνεται και το μέγεθος του εγκλήματος που διέπραξε η ηγεσία του ΚΚΕ, να κατασυκοφαντήσει έναν αθώο, τίμιο και σπουδαίο αγωνιστή.

31 σχόλια:

kakalon είπε...

Η ιδέα να γίνουν ιστολόγια με τα ονόματα αυτών των ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ είναι εκπληκτική. Κάποτε πρέπει να μιλήσουν και αυτοί που σέβονταν μέχρι χτες το ξωκλήσι στο βουνό όπως είπε ο Χαριτόπουλος. Συγχαρητήρια η αρχή μας κάνει να περιμένουμε πιο πολλά.

ο κύριος "αμ" είπε...

Του άρεσαν πολύ αυτές οι ηλεκτρονικές σελίδες του κυρίου ΑΜ . Τόσο που τις πρόσθεσε στην "λίστα των ιστολογίων του". Μάλιστα μου εκμυστηρεύθηκε , πως κάποια στιγμή με καθαρό μυαλό , θα ήθελε να σχολιάσει σε κάποιο από τα γραπτά .

Σας ευχαριστεί και σας καληνυχτίζει !

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας σχόλια.

tyrtaios είπε...

συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας,επιτέλους αναδίδεται ένα άρωμα απο την παλιά αγαπημένη δημοκρατική αριστερά που δυστυχώς είναι μόνο στις καρδιές μας και τις αναμνήσεις μας.Aπίστευτοι άνθρωποι,πραγματικοί ανθρωπιστές και ανιδιοτελείς αγωνιστές.Με πόνο ψυχής τους τιμούμε και νοιώθουμε σήμερα ορφανοί και αρκετά απογοητευμένοι.

Foreign Office είπε...

ΧΡΥΣΑ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ τα συγχαρητήριά μας για της υπηρεσίες σας, όλες οι αναφορές σας είναι γηραιότατες, να 'ρθετε στο ταμείο να πάρετε την αμοιβή σας, χαιρετισμούς πολλούς.
Μόνο για τα κονσερβοκούτια δεν γράψατε ελπίζουμε να τηρήσετε την συμφωνία μας και να αναφερθείτε σε επόμενες αναρτήσεις σας.

Αξίως ο μισθός σας.

Hillary Rodham Clinton είπε...

Μήπως είναι λιγάκι προβοκατόρικο το "Χρύσα Χατζηβασιλείου" ή έτσι μου φαίνεται ή νομίζεις πως δεν φαίνεσαι; ότι οι αναρτήσεις σου ανεβαίνουν από κρατικό σερβερ; Τους χαιρετισμούς μου στον Πάγκαλο. Και πρόσεχε τους κουκουέδες.
Γιατί αφού ψάχνεσαι στα αρχεία του ΚΚΕ δεν λες και το πραγματικό σου όνομα. Αυτοί οι κακοί μας τα κρύβουν, εσύ όμως;

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ tyrtaios
ευχαριστώ πολύ για αυτό το σχόλιο. ήταν βάλσαμο όταν το είδα γιατί πρώτα είδα τα πιο κάτω σχόλια και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. ο φανατισμός τους μου προκαλεί εκτός από θυμό απίστευτη απογοήτευση για το επίπεδο ορισμένων, που αυτοαποκαλούνται αριστεροί. Γιατί με τέτοιους αριστερούς τι να τους κάνεις τους φασίστες!

Ανώνυμος είπε...

Προς κ.Χρύσα
Τα δύο τελευταία σχόλια μαρτυρούν το πως αντιλαμβάνονται κάποιοι την αλήθεια.Κάποιοι δεν αλλάζουν με τίποτε!Δικαίωμά τους θα μου πειτε! Η δε ιστορία δε τους αγγίζει. Η μονοκρατορία της αποψής τους ολοκληρωτισμός(ή σταλινισμός;) και δικτατορία για τις διαφορετικές απόψεις, μόνο αυτό τους ακουμπά! Σκεφθείτε να ήξεραν και το πραγματικό σας όνομά; Δεν θα το είχαν σε τίποτε να σας τη στήσουν; Είναι η ίδια εκείνη αντίληψη που επικρατεί σε κενα μυαλά που αποφασίζουν να κάνουν ντου σε παρουσιάσεις βιβλίων και να γιαουρτώνουν τη Σώτη Τριανταφύλλου. Ίδια αντίληψη!

ΥΓ:Ανώνυμε προβοκάτορα
Ευφάνταστα τα λίνκ! Μελανοχίτωνης απόχρωσης.Όταν αποφασίσεις σχολιάζεις και τις αναρτήσεις ε;
Όσο για το άξιος ο μισθός σας που ξεστομίζετε όπως θα διαβάσατε και στην ανάρτηση
παρόμοιες ζαχαριαδικές πρακτικές και ύβρεις, κατακεραύνωναν το νεκρό Πλουμπίδη και διέδιδαν ότι "Ο Πλουμπίδης δεν είναι νεκρός, Βρίσκεται στην Αμερική ξεκοκαλίζοντας τα αργύρια της προδοσίας του"
Συγχαρητήρια

Στέλιος Π.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει πες ανώνυμε Στέλιο Π. το ονοματάκι σου να δεις το μισθό σου από την ΚΥΠ να χάνεται εκτός και αν είσαι στην ΚΥΠ με Stage, Stelio-Χρύσα.

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθέσουμε ότι 2-3 χρόνια μετά από έναν πολύνεκρο πόλεμο με τη Τουρκία, συλλαμβάνεται κάποιος με κωδικούς ασυρμάτων και φωτογραφίες από στρατόπεδα. Ποια θα είναι η ποινή του σε οποιοδήποτε δικαστήριο, αν όχι η ανώτατη δυνατή; Ξέρω δεν είναι πολύ εύστοχο το παράδειγμα, αλλά κάπως πρέπει να σκεφτούμε και το κλίμα της εποχής.
Για να μπερδευτούμε περισσότερο, ανακαλύπτουμε ότι ο συγκεκριμένος έχει ως κύριο έργο την οργάνωση δίκτυου συνδικαλιστών, έτσι ώστε να καλυτερέψει η ζωή των εργατών και να προωθηθεί η ειρήνη. Δεν γενιέται, όμως, αμέσως το ερώτημα: αυτοί που τον έστειλαν, αλλά και ο ίδιος, πως δέχτηκε μια αποστολή που μπερδεύει ευγενή κίνητρα με κατασκοπίες (ή δίνει το πρόσχημα στους εχθρούς να τα μπερδέψουν);; Άλλωστε τα στοιχεία που μπορούσε να μαζέψει είναι σχεδόν άχρηστα, αλλά δικαιολογούν τον ισχυρισμό της πλευράς του ότι έχει ακόμη το όπλο παρά πόδα...Μετά βγαίνει και άλλος ένας, ομοιοιδεάτης του πρώτου, που λέει ότι αυτός είναι υπεύθυνος για το δίκτυο "κατασκόπων", έτσι ώστε η υπόθεση να φαίνεται ακόμη πιο σοβαρή.
Ο κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί ότι η καταδίκη με τον 509 ήταν το πρόσχημα, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί το μεταπολεμικό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν έδωσε και το κόμμα επιχειρήματα, έτσι ώστε το Κράτος να παρουσιάσει μία πολιτική υπόθεση ως "καθαρή" υπόθεση κατασκοπίας;;;
Ο ψυχρός πόλεμος ήταν ένας πόλεμος με εκατομύρια θύματα: Γράμμος, Κορέα, Κούβα, Βιετνάμ, ως τη λήξη του ακριβώς πριν 20 χρόνια...Στο πόλεμο δυστυχώς όλα επιτρέπονται και πολλοί αγνοί ιδεαλιστές ή και άσχετοι απλοί άνθρωποι έδωσαν το αίμα τους.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

πολυ καλη "δουλεια" κανεις. και οπως βλεπεις υπογραφω. οχι ανωνυμιες. nice work οπως θα ελεγαν και οι φιλοι σου!

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ Στέλιος Π.
Συμφωνώ απολύτως

@ Βιργινία Ρίχτερ
Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία σου ουδεμία σχέση έχουν με την αριστερά. Όπως άλλωστε και το σταλινικό - ολοκληρωτικό σου κόμμα.



@ Ανώνυμος
Το να θεωρήσουμε την υπόθεση Μπελογιάννη και του Πλουμπίδη ως υπόθεση κατασκοπείας είναι διαστρέβλωση της αλήθειας. Οι ασύρματοι χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία με την ηγεσία του ΚΚΕ στο εξωτερικό, από όπου έπαιρναν εντολές. Δε μετέδιδαν κρατικά ούτε στρατιωτικά μυστικά. Μπορεί ο Ζαχαριάδης να μίλησε για όπλο παρά πόδα, δίνοντας δικαιολογία στο καθεστώς της Αθήνας για τις διώξεις, αλλά στην πραγματικότητα το ελληνικό κράτος, με την αμέριστη συμπαράσταση των Αμερικάνων, δεν είχε τίποτα να φοβάται και αυτό το γνώριζε. Απλά βρήκε άλλη μια δικαιολογία για να εξοντώσει την αριστερά.
Ένα κράτος βέβαια μπορεί να χρησιμοποιεί τους νόμους όπως το συμφέρει, αφού το ίδιο τους φτιάχνει, και να μοιράζει καταδίκες, ανάλογα με τη σκοπιμότητα. Η δικαιολογία του πολεμικού κλίματος και της κρίσιμης ιστορικής περιόδου δεν αλλάζει τα πράγματα, πάντα υπάρχει ή εφευρίσκεται μία δύσκολη συγκυρία. Άλλωστε όταν έχουμε στρατοδικεία δεν έχουμε καμία έννοια δικαιοσύνης. Απολύτως καμία.
Στον ελληνικό εμφύλιο δεν υπήρχαν εξωτερικοί εχθροί. Οι κομμουνιστές ήταν τόσο πράκτορες των σοβιετικών όσο οι δεξιοί ήταν πράκτορες των Αμερικάνων. Στην Ελλάδα χτυπήθηκαν τα δύο μεγάλα σρατόπεδα του αιώνα, με εκατέρωθεν βοήθεια, όχι ίδια βέβαια, και νίκησαν οι δεξιοί. Η συνέχεια όμως είναι απαράδεκτη γιατί ένα κράτος που υποτίθεται ότι είναι δημοκρατικό, συμπεριφέρθηκε σαν οποιαδήποτε χούντα. Στρατοδικεία, εκτελέσεις (ακόμη και εφήβων), βασανιστήρια, παρακρατικές οργανώσεις που σκότωναν ανεξέλεγκτα, ισόβιες φυλακίσεις και εξορίες. Αυτό το μετεμφυλιακό αίσχος που κράτησε έως το 1974, ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με κράτος δικαίου. Επιδίωξαν όπως όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα (και τα κομμουνιστικά) να εξαφανίσουν τους πολιτικούς αντιπάλους και την αντίθετη άποψη και εγκαθίδρυσαν ένα κράτος βίας και τρομοκρατίας, όπως ο Φράνκο, ο Πινοσέτ και ο Στάλιν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ:

Η προσβολή της μνήμης νεκρού είναι βαρύ ποινικό έγκλημα.

Προβοκάτσια είναι δράση η ενέργεια που έχει σκοπό να παρασύρει άτομο η ομάδα σε παράνομες η ανάρμοστες πράξεις, ώστε να εκτεθούν ή να ωφεληθούν οι αντίπαλοί της ...
ΕΤΥΜ < ρωσ .provokatsija.

Εσείς κύριοι "ΧΧ" ή πως να σας αποκαλέσω ενσυνείδητα εγκληματείτε και προσβάλλετε την μνήμη ηρώων με σκοπό τον αντικομμουνισμό.

Ο αντικομμουνισμός πάντα στην ιστορία πήγαινε χέρι - χέρι με τον φασισμό.

Σταματήστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε στο όνομα της νεκρής ηρωίδας και βάλτε ότι νομίζετε στον τίτλο του ωραίου σας blog και τότε στο φως πλέον πείτε όποια άποψη έχετε.

Όπως επίσης και την φωτογραφία.

Στοπ λοιπόν αλάργα από αυτά που δεν σας ανήκουν γιατί θα πάρετε ότι σας ανήκει - αξίζει.

Θέλετε και να μελετήσετε την ιστορία του κομουνιστικού κινήματος φασιστόμουτρα ντροπή σας.

Ηλεκτρονικό Έγκλημα! είπε...

Ηλεκτρονικό Έγκλημα: Κώδικες - Βασική Νομοθεσία

Αστικός Κώδικας

Αρθ. 57. Δικαίωμα στην προσωπικότητα.
Όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητα του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αν η προσβολή αναφέρεται στην προσωπικότητα προσώπου που έχει πεθάνει, το δικαίωμα αυτό έχουν ο σύζυγος, οι κατιόντες, οι ανιόντες, οι αδελφοί και οι κληρονόμοι του
από διαθήκη. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.

Αρθ. 58. Δικαίωμα στο όνομα.
Αν σ' αυτόν που δικαιούται να φέρει ένα όνομα αμφισβητείται από άλλον το δικαίωμα αυτό, ή αν κάποιος χρησιμοποιεί παράνομα ορισμένο όνομα, ο δικαιούχος ή εκείνος που βλάπτεται, μπορεί να ζητήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται.

Αρθ. 914. Έννοια.
Όποιος ζημιώσει άλλον παράνομα και υπαίτια έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.

Αρθ. 919. Προσβολή των χρηστών ηθών
Όποιος με πρόθεση ζημίωσε άλλον κατά τρόπο αντίθετο προς τα χρηστά ήθη έχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει.

Ποινικός κώδικας

Αρθ. 361. Εξύβριση
1. Όποιος, εκτός από τις περιπτώσεις της δυσφήμησης (άρθρα 362 και 363), προσβάλλει την τιμή άλλου με λόγο ή με έργο ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης.
2. Όταν η προσβολή της τιμής δεν είναι ιδιαίτερα βαριά, αν ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις και το πρόσωπο του ατόμου που προσβλήθηκε, ο υπαίτιος τιμωρείται με κράτηση ή με πρόστιμο.
3. Η διάταξη της § 3 του άρθρου 308 έχει και σ' αυτή την περίπτωση εφαρμογή.

Αρθ. 362. Δυσφήμιση
Όποιος με οποιονδήποτε τρόπο ενώπιον τρίτου ισχυρίζεται ή διαδίδει για κάποιον άλλον γεγονός που μπορεί να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών ή με χρηματική ποινή. Η χρηματική ποινή μπορεί να επιβληθεί και μαζί με την ποινή της φυλάκισης.

Αρθ. 365. Προσβολή της μνήμης νεκρού
Όποιος προσβάλλει τη μνήμη νεκρού με βάναυση ή κακόβουλη εξύβριση ή με συκοφαντική δυσφήμιση (άρθρο 363) τιμωρείται με φυλάκιση.

Αρθ. 366. Γενικές διατάξεις
1. Αν το γεγονός του άρθρου 362 είναι αληθινό, η πράξη μένει ατιμώρητη. Η απόδειξη όμως της αλήθειας του γεγονότος απαγορεύεται όταν αυτό αφορά αποκλειστικά σχέσεις του οικογενειακού ή του ιδιωτικού βίου που δεν θίγουν το δημόσιο συμφέρον και ο ισχυρισμός ή η διάδοση έγιναν κακόβουλα.
2. Αν στις περιπτώσεις των άρθρων 362, 363, 364 και 365 το γεγονός που ισχυρίστηκε ή διέδωσε ο υπαίτιος είναι πράξη αξιόποινη για την οποία ασκήθηκε δικαστική δίωξη αναστέλλεται η δίκη για τη δυσφήμηση έως το τέλος της ποινικής δίωξης· θεωρείται αποδεδειγμένο ότι το γεγονός που αφορά η δυσφήμηση είναι αληθινό αν η απόφαση είναι καταδικαστική και ψευδές αν η απόφαση είναι αθωωτική και στηρίζεται στο ότι δεν αποδείχτηκε ότι το πρόσωπο που έχει δυσφημισθεί τέλεσε την αξιόποινη πράξη.
3. Η απόδειξη της αλήθειας του γεγονότος που αφορά η δυσφήμηση δεν αποκλείει την τιμωρία για εξύβριση, αν από τον τρόπο που εκδηλώθηκε ή από τις περιστάσεις υπό τις οποίες τελέστηκε η δυσφήμηση προκύπτει σκοπός εξύβρισης.

Αρθ. 386. Απάτη
1. Όποιος με σκοπό να αποκομίσει ο ίδιος ή άλλος παράνομο περιουσιακό όφελος βλάπτει ξένη περιουσία πείθοντας κάποιον σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή με την εν γνώσει παράσταση ψευδών γεγονότων σαν αληθινών ή την αθέμιτη απόκρυψη ή παρασιώπηση αληθινών γεγονότων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών· και αν η ζημία που προξενήθηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών.
2. Οι διατάξεις του άρθρου 72 για το κατάστημα εργασίας εφαρμόζονται και εδώ.
3. Επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών: α) αν ο υπαίτιος διαπράττει απάτες κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια και το συνολικό όφελος ή η συνολική ζημία υπερβαίνουν το ποσό των 14.500 ευρώ (5.000.000 δρχ.) ή β) αν το περιουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημία υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 73.000 ευρώ (25.000.000 δρχ.).

Ανώνυμος είπε...

Μπα χρησιμοποιούμε και τους αστικούς νόμους,με στόχο τη ηλεκτρονική τρομοκρατία;
Μπράβο και εις ανώτερα.Ο χαφιεδισμός το τελευατίο στάδιο της ανικανότητας σας ε;

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ Ανώνυμος
Λυπάμαι αλλά η Χρύσα Χατζηβασιλείου πέθανε διεγραμμένη από το κόμμα της ως προδότης και ούτε ο άντρας της Πέτρος Ρούσσος δεν ήταν κοντα της στις τελευταίες στιγμές της στο νοσοκομείο γιατί αυτός παρέμενε πιστός στο κόμμα και την πούλησε.
δεν πάει χέρι με χέρι ο φασισμός με τον αντικομμουνισμό, με τον κομμουνισμό πάει. το αποδεικνύεις και εσυ άλλωστε.

@ Ηλεκτρονικό έγκλημα
δεν πας καλά φίλε, να το κοιτάξεις

τάκης τυρταίος είπε...

Αγαπητή Χρύσα,
Το να αποτιμήσει κανείς εκείνη την ιστορική περίοδο είναι πράγματι δύσκολο,ειδικά τώρα που φεύγουν και οι τελευταίοι απο τους πρωταγωνιστές της.Πιο πολύ δύσκολο είναι να ασχοληθείς με την "σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού" παρά με τις λαμπρές σελίδες.Διάβασα με ενδιαφέρον τις καταχωρήσεις σου και σε κάποιες σίγουρα θα μπορούσαν οι αναγνώστες να κάνουν παρατηρήσεις και αντίλογο.
Η επίθεση που δέχεσαι απο τα ΚΝΑΤ ήταν αναμενόμενη ειδικά όταν αναφέρθηκες στο θέμα του αρχείου.
Αγνόησέ τους και συνέχισε τις αναρτήσεις σου, τις περιμένουμε με ενδιαφέρον.
Υ.Γ.Μετά την αποκατάσταση του Πατερούλη απο το "κκε" έχουν ξαναβρεί την δυναμική τους ή μου φαίνεται?

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

παρε να χεις! (αν και αμφιβαλλω οτι θα το διαβασεις)
http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5345538

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ takis tyrtaios
Με πραγματική χαρά θα άκουγα όλες τις καλοπροαίρετες παρατηρήσεις. Στόχος μου είναι πάντα η γνώση και την αναζητώ διακαώς. Θα επισκεφτώ και το δικό σου ιστολόγιο που από ότι είδα ασχολείται επίσης με την ιστορία και θα το μελετήσω με προσοχή. Είναι καιρός να πιάσουμε την ιστορία χωρίς αγκυλώσεις. Όσο για τα ΚΝΑΤ πράγματι δεν αξιζουν τον κόπο. Το ΚΚΕ όμως χρειάζεται πραγματική αντιπαράθεση γιατί εξαπατούν τον κόσμο.

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ Βιργινία
τίποτε αλλο εκτός από ριζοσπάστη διαβάζεις ποτέ σου; Γιατί εγώ το διάβασα και δεν είδα τίποτα αξιόλογο, τα γνωστά.
Σαν τους ιεχωβάδες κάνεις, που κραδαίνουν τη βίβλο και είναι σίγουροι ότι εκεί μέσα βρίσκεται η μία και μοναδική αλήθεια. Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί και να μην είναι;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Τ. Τυρταίε φαίνεται ότι δήλωση μεταμέλειας και αποκήρυξης του ΚΚΕ δεν έκανε μόνο ο παππούς σου, έκανες και συ στο σύστημα.
Ο δικός μου ο παππούς όπως και πολλοί άλλοι διάλεξαν τον δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης, έφαγαν την πίκρα χρόνια τώρα και μέχρι τον τάφο του δεν πήγε στο ταμείο να εισπράξει, ούτε στην ασφάλεια να κλάψει.
Μάζεψε λοιπόν τις μύξες σου και δώσε τον απαραίτητο σεβασμό ή ασχολήσου με πιο εύκολα πράγματα, γιατί η ταξική πάλη είναι γι αυτούς που έχουν άντερα.
Χρόνια από το κόμμα δεν ζήτησε τίποτα παρά μόνο τη σημαία του να τον σκεπάσει όταν έκλεισε τα μάτια του. Ψάξε στον "Παύλο Μελά", στο Επταπύργιο και μετά στις καραβιές του ρημάδικου νησιού της Γυάρου, όπως έλεγε, το όνομά του. Ντροπή σου!

ΧΧ δεν άλλαξες ακόμα την φωτογραφία φαίνεται αισθάνεσαι ασφαλής με τους υποβολείς σου, θαρείς πως με την προβοκάτσια θα ψαρέψεις στα θολά.

τάκης τυρταίος είπε...

@ανώνυμο.
Οι προσβολές σου δεν με αφορούν.
Θίγεις όμως ένα πολύ σοβαρό θέμα εκατοντάδων αγωνιστών που έκαναν δήλωση.Οι πιό αρμόδιοι να μιλήσουν γι αυτό το θέμα ήταν και είναι οι σύντροφοί τους στα βασανιστήρια και τις φυλακές.
Λόγω καταγωγής(νότια πίνδος)είχα την τύχη να μιλήσω με πολλούς απο αυτούς.
-Καλά και αυτοί που σας πρόδωσαν και έκαναν δήλωση?
-πονέσαμε πολύ.
-Και τι νιώθεις γι αυτούς?
-Έ,είχαν και παιδιά ήταν και αδύνατοι δεν μπόρεσαν άλλο.
-Και εσείς είχατε παιδιά.
-Εμείς αντέξαμε....
Το μεγαλείο της συγχώρεσης δεν είναι μόνο χριστιανικό προνόμιο,είναι ανθρώπινο!
Οι άκαπνοι σαν κι εμάς είναι εύκολο να κάνουν τα λιοντάρια,όταν όμως σε δέρνουν κάθε μέρα, περιμένεις τον θάνατο κάθε μέρα,σε πετάνε σε κοπάδι απο σκυλιά,σε ράβουν μαζί με γάτες και ποντίκια,δεν αντέχουν όλοι!
Απο το μεγαλείο της ψυχής αυτών των ανθρώπων μόνο να διδαχτούμε μπορούμε,και αυτό θα γίνει μόνο μέσα απο την παιδεία.Προυποθέτει όμως να γραφεί η ιστορία με την βοήθεια όλων των πλευρών..

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπελογιάννης είχε φροντίσει, εκτός από τους στρατοδίκες του, να «ξεμπερδέψει» και με κείνους που κάποια στιγμή θα προσπαθούσαν να τον σκυλέψουν για να χτυπήσουν το Κόμμα του:
«Εάν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουνα κατά πάσα πιθανότητα μετά μεγάλων τιμών... Αλλά η ζωή μου συνδέεται με την ιστορία του ΚΚΕ και τη δράση του... Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα: να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω, παραμένοντας πιστός σ' αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω».
Αυτά ήταν τα λόγια του Μπελογιάννη, στην πρώτη του δίκη, το Νοέμβρη του 1951. Οσοι έχουν το θράσος να ψάχνουν τη «δικαίωση» των δικών τους «δηλώσεων αποκήρυξης» στον Μπελογιάννη, ας προσέξουν καλά...

Από τον "προβλέψιμο" Ριζοσπάστη.

Αλέξης είπε...

Το Μάαστριχτ είναι εδώ ενωμένο δυνατό.
Χαιρετώ τους γνήσιους κομμουνιστές που φτιάξανε αυτό το καθαρόαιμο αριστερό μπλογκ..

αστυάνακτας είπε...

Χρύσα γεια χαρά!
Παρακολουθώ εκ του μακρόθεν τόσο καιρό το ενδιαφέρον ιστολόγιό σου και δεν είναι λίγες φορές που θα ήθελα να παρέμβω στις συνομιλίες με τους «κοινούς»... «φίλους»....
Η υπομονή έχει όμως και τα όριά της....
Ποιος είσαι βρε ανώνυμε των 11.25 δίνεις και πιστοποιητικά αγωνιστικότητας σε ανθρώπους μάλιστα που έζησαν στο πετσί τους πράγματα και θάματα...το σεβασμό που ζητάς δεν το δείχνεις.....
Μάθετε να ακούτε και να διαβάζετε την άλλη άποψη...εκφράστε τη δική σας χωρίς οπαδικές υστερίες...

Χρύσα να μην αλλάξετε τη φωτογραφία...απειλές τέτοιες δεν πρέπει να περνάνε...και μιας και αναφέραμε τη Χρύσα Χατζηβασιλείου...αναγνώρισε το λάθος της διαγραφής της η ηγεσία του ΚΚΕ ή όχι και πότε;Και δε κατάλαβα ανώνυμε απειλείς; Τόσο θρασύδειλος;....

@ανώνυμος των 12.24
Άρης Βελουχιώτης κατηγορήθηκε ως δηλωσίας
Ο Γιαννούλης κατηγορήθηκε ως χαφιές των μοναρχοφασιστών
Ν. Πλουμπίδης κατηγορήθηκε ως προδότης
Κ. Καραγιώργης κατηγορήθηκε φυλακίστηκε και πέθανε(;) ως προδότης
Χρύσα Χατζηβασιλείου κατηγορήθηκε ως λικβινταρίστρια και προδότης
Βαβούδης, κατηγορήθηκε ως προδότης
Ελλη Παππά κατηγορήθηκε και κατηγορείται ως οπορτουνίστρια.
Γρ.Φαράκος γγ του ΚΚΕ κατηγορήθηκε και κατηγορείται ε ως προδότης
Και πάρα πολλοί «ανώνυμοι» ....

Από την προβλέψιμη ηγεσία του ΚΚΕ το επονομαζόμενο κονκλάβιο

Οβελίξ είπε...

Αναφέρεσε σ'εμένα τον ανώνυμο και όχι στον Τυρταίο, γιατί αυτός είναι των 11.25. Σε λίγο θα γίνω
επώνυμος και επώδυνος για σένα, κύριε αγωνιστή της πεντάρας... κύριε αγωνιστή του Μάαστριχτ και της φισαρμόνικας. Αφού δεν είσαι στο ΚΚΕ, τι ανακατεύεσαι; Και διάβασε λίγο καλύτερα, η Χρύσα Χατζηβασιλείου πέθανε πριν πολλά χρόνια. Η ΧΧ στο προκείμενο blog, χρησιμοποιεί τη φωτογραφία της νεκρής από πολλά χρόνια, στελέχους του ΚΚΕ Χρύσας Χατζηβασιλείου λέγοντας στην αρχική της σελίδα "Η φωτό μου". Ή είσαι απρόσεκτος και δεν μελέτησες το επίμαχο blog, το οποίο προβαίνει σε ανίθηκες ενέργειες ή είσαι και εσύ στημένος.

Αστυάνακτα, πώς το παρακολουθείς ΤΟΣΟ καιρό το blog, εφόσον φτιάχτηκε ΜΟΛΙΣ βγήκε το ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή, πριν από μερικές βδομάδες;

Συνασπιστή Αστυάνακτα, που στο Συνασπισμό μαζέψατε το ΚΟΕ, τους λάτρεις του Πολ Ποτ, τη Σάρα, τη Μάρα και το κακό συναπάντημα, την τροτσκιστική φράξια του ΠΑΣΟΚ και το προδότη Αλαβάνο. Αφού πήρατε την απάντηση απ'τις εκλογές, τι άλλο θέλετε; Αυτά για σήμερα... έχει κι αύριο μέρα.

Αστερίξ είπε...

Μεγάλη αξία δεν σου δώσαμε, ρωμαίε Πάγκαλε;

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΝΙΤΗΣ είπε...

Τι έγινε; Το βουλώσατε; Πείτε τίποτα να γίνετε πιο ρόμπες...

αστυάνακτας είπε...

@Οβελίξ
Επειδή τώρα τελευταία διακρίνω μια επιθετικότητα και νευρικότητα από την πλευρά σας (γιατί άραγε;)...να σας πω και γω κάτι.....
Οβελίξ μάλλον δεν έχεις μόνο το όνομα του "πανέξυπνου" φίλου του αστερίξ, απ΄ότι φαίνεται διαθέτεις και το «ακονισμένο» μυαλό του....κάνεις και σύνθετες σκέψεις....αλλά μη κουράζεσαι...μη κουράζεσαι....
Θα σε βοηθήσω ...
Ξέρω πότε έγινε το bolg της Χρύσας αφού η Χρύσα με επισκέφτηκε στο δικό μου (αλλά και το Φάρο) πολύ πριν φτιάξει το δικό της.... και ποιες είναι οι ανήθικες ενέργειες;...επειδή σας μπαίνει στο μάτι;..επειδή έχει διαφορετική άποψη από τη δική σας ...Ξύδι...!...δεν έχουμε τον «υπαρκτό» εδώ.....ευτυχώς!.... (Το ότι έχουμε καπιταλισμό βέβαια δεν είναι και το καλύτερο)....Αλλού βλέπω προβοκάτσιες εγώ και από άλλους...με τα λινκ τα περίεργα...
Δηλαδή εσείς δεν πήρατε καμία απάντηση στις εκλογές;....Μ΄αυτό το πλευρό κοιμάσαι...πάντα;
Τι νομίζεις ότι σε φοβάμαι;...άκου επώδυνος ΜΠΟΥΧΑΧΑ!....έχεις να πεις κάτι άλλο εκτός από απειλές; ...ή επαναλαμβάνω κουράζεσαι από τέτοιες πολύπλοκες σκέψεις;....Τα ξέρει ο καθοδηγητής σου αυτά;....ή πήρες γραμμή να τα λες;
Εχω ακούσει πολλά από σας...αλλά αλίμονο νόμιζα ότι αντέχετε...αλλά απ’ ότι βλέπω ούτε ένα επιχείρημα δεν έχετε...Κοιτάξτε τα σχόλιά σας...Κουβέντα για τα συγκεκριμένα...κουβέντα....

Υποψήφιε κνίτη(;)
...οι άνθρωποι δουλεύουν το πρωί και πολλές φορές έως το απόγευμα....δεν ειναι κολλημένοι στο PC ούτε κομματικά επαγγελματικά στελέχη……Γίνε κνίτης πρώτα και μετά τα λέμε...

ΥΓ: και για τους δύο
... σταματήστε τους χαρακτηρισμούς...τις απειλές και τα υπόλοιπα...κι αν μπορείτε μιλείστε αν όχι...τι να πω...ο Μάρξ να σας βοηθήσει...αν και αμφιβάλλω....

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΝΙΤΗΣ είπε...

@αστυάνακτα

Πρέπει να περάσει ο καιρός.
Να έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Κρατούμε την παράδοση όμως εδώ στην Αυστραλία.
Η αλήθεια είναι πως είμαι μικρός στην ηλικία, και μην το κοροϊδέψεις γιατί θα σε βρίσω. Πάντως με λίγη προσοχή μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι η Χρύσα είναι Τάκης.

αστυάνακτας είπε...

Υποψήφιε κνίτη...
Σαν μεγάλος που είμαι...και έχοντας κάνει κάποια χρόνια κνίτης...θέλω να προλάβω να σου πω ....ότι μη βιάζεσαι να με βρίσεις...κάποτε πιθανώς να το μετανοιώσεις....
Χαιρετίσματα στην Αυστραλία...