Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Δεκεμβριανά,η ακατανόητη σύγκρουση.


το ξεκίνημα

Ήδη κατά τους τελευταίους μήνες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ΕΛΑΣ από την μία και όλων των υπολοίπων δυνάμεων από την άλλη ήταν μιά καθημερινή πραγματικότητα. Όλες οι ένοπλες ελληνικές δυνάμεις πλην ΕΛΑΣ, σε μιά ανίερη συμμαχία είχαν συνασπιστεί εναντίον του κύριου φορέα της εθνικής αντίστασης, το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Οι ταγματασφαλίτες, οι χίτες, η ελληνική χωροφυλακή και ο ΕΔΕΣ της Αθήνας, σε μυστική συνενόηση με τους άγγλους και την κυβέρνηση του Ράλλη, εξοπλιζονταν και ετοιμάζονταν να αντιμετωπίσουν το ΕΑΜ μετά την αποχώρηση των Γερμανών.
Αντίθετα με τους φόβους όλου του αντιεαμικού συνασπισμού ότι το ΕΑΜ θα καταλάβει την εξουσία, το ΕΑΜ μετά την απελευθέρωση τήρησε τις συμφωνίες της Καζέρτας και του Λιβάνου κατά γράμμα. Ο ΕΛΑΣ δε μπήκε στην Αθήνα, η εξουσία παραδοθηκε από την Πολιτιφυλακή του ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και οι άγγλοι συνέχισαν να συγκεντρώνουν δυνάμεις στην πρωτεύουσα. Η ευκαιρία να καταλάβει το ΕΑΜ την εξουσία είχε χαθεί. Ήταν πλέον σαφές ότι θα έμενε πιστό στο δρόμο της ειρηνικής πολιτικής εξέλιξης.
Στα τέλη Νοεμβρίου ξέσπασε μια μεγάλη πολιτική κρίση εντός της συμμαχικής κυβέρνησης που αφορούσε το θέμα του αφοπλισμού των ένοπλων σχηματισμών και τη δημιουργία ενιαίου εθνικού στρατού. Οι μαρτυρίες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις δε συμφωνούν και οι μεν επιρρίπτουν ευθύνες στους δε για αθέτηση των συμφωνηθέντων. Μέσα σε αυτό το κλίμα διαφωνίας και μετά την παραίτηση των υπουργών του ΕΑΜ που συμμετείχαν στην κυβέρνηση Παπανδρέου, έγινε στο Σύνταγμα η μεγαλειώδης διαδήλωση της 3ης Δεκεμβρίου κατά την οποία η χωροφυλακή άνοιξε πυρ εν ψυχρώ στο πλήθος και σκότωσε δεκάδες διαδηλωτών. Τα ίδια γεγονότα επαναλήφθηκαν την επομένη κατά την κηδεία των θυμάτων.

Μετά από τα γεγονότα αυτά ξέσπασαν γενικευμένες μάχες σε όλη την Αθήνα, που διήρκεσαν πάνω από ένα μήνα και έληξαν με μια επονειδιστη συμφωνία. Η Δεκεμβριανή σύγκρουση έγινε την πιο άκαιρη στιγμή, όταν οι άγγλοι είχαν ήδη συγκεντρώσει αρκετές δυνάμεις στην Αθήνα και για εντελώς ακατανόητους λόγους και σκοπούς. Το θέμα του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ είχε φτάσει σε κρίσιμο σημείο ίσως και αδιέξοδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις μπορούσαν να συνεχιστούν. Ακόμη και αν διακόπτονταν προσωρινά κανείς δεν μπορούσε να αφοπλίσει τον πανίσχυρο ΕΛΑΣ χωρίς τη συναινεσή του. Ανακαστικά οι διαπραγματεύσεις θα επαναλαμβάνονταν. Η επιλογή της σύγκρουσης ήταν η χειρότερη δυνατή καθώς έδωσε στους άγγλους τη δικαιολογία που αναζητούσαν για να εξοντώσουν την εθνική αντίσταση, και στους δεξιούς το δικαίωμα να ισχυρίζονται ότι το ΕΑΜ είναι αντεθνική οργάνωση και να πείσουν αρκετούς κεντρώους πολίτες ότι έχουν δίκιο.
Πλήρης συσκότιση επικρατεί σχετικά με τα αίτια αυτής της απότομης μεταστροφής. Το ΕΑΜ αν ήθελε να κατακτήσει την εξουσία μπορούσε εύκολα να το επιτυχει πριν φτάσουν στην Αθήνα οι αγγλικές δυνάμεις και η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου. Όφειλε επίσης να συγκεντρώσει στην Αθήνα τις αξιόμαχες στρατιωτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ και όχι να στηριχτεί στους ανεκπαίδευτους και πλημελέστατα εξοπλισμένους πολιτιφύλακες, για να αντιμετωπίσει την πολεμική μηχανή των Άγγλων.
Εντυπωσιακό είναι ότι τα κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ στα απομνημονεύματά τους αναφέρουν ότι οι ίδιοι δε συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων και αποδίδουν την ευθύνη ο ένας στον άλλο και κυρίως στο Σιάντο. Η επίσημη θεωρία του ΚΚΕ είναι είτε ότι επρόκειτο για αυθόρμητη έκρηξη της λαικής οργής για τους φόνους στο συλλαλητήριο, είτε για άμυνα απέναντι στους άγγλους και τους συνεργάτες τους που επιτέθηκαν πρώτοι. Και οι δύο θεωρίες ασφαλώς απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι αυθόρμητες λαϊκές αντιδράσεις δεν είχαν ποτέ καμία σχέση με το σφιχτό έλεγχο και την απόλυτη καθοδήγηση που ασκεί και πάντα ασκούσε το ΚΚΕ στα μέλη του και στις ελεγχόμενες από αυτό οργανώσεις, όπως το ΕΑΜ. Ποτέ το ΚΚΕ δεν ενθάρυνε τις αυθόρμητες εκδηλωσεις του λαού, αντίθετα τις κατηγορούσε ως προβοκάτσιες και τις συκοφαντούσε όσο μπορούσε (αντίστοιχα συνέβει και με τον Δεκέμβρη του 2008 όταν το ΚΚΕ προσπάθησε να συκοφαντήσει την εξέγερση της νεολαίας ως έργο ποινικών κρατουμένων, λέγοντας το αμίμητο ότι σε μια πραγματική εξέγερση δε θα σπάσει ούτε ένα τζάμι!).
Η θεωρία ότι το ΕΑΜ ήταν αμυνόμενο επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς από την αρχή οι μάχες εξελίσσονταν στα στρατόπεδα των δεξιών και στα αστυνομικά τμήματα, τα οποία προσπαθούσαν οι Ελασίτες να καταλάβουν και πολύ γρήγορα ο ΕΛΑΣ κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας μέχρι το τέλος περίπου του Δεκεμβρίου, όταν οι Άγγλοι κατάφεραν να αλλάξουν τους συσχετισμούς.
Τα αρχεία του ΚΚΕ στα οποία βρίσκονται τα πρακτικά των κρίσιμων συνεδριάσεων και απόρρητες εκθέσεις των επικεφαλής, μπορούν να διαλευκάνουν αυτή την ακατονόητη σύγκρουση για την οποία όλοι οι απλοί μαχητές εκφράζουν μόνο απορίες και διατυπώνουν ερωτήματα και θεωρίες. Γιατί πάρθηκε αυτή η απόφαση και από ποιούς; Αποσκοπούσε στην κατάληψη της εξουσίας και αν ναι γιατί δεν οργανώθηκε καλύτερα; Γιατί δεν αποπειράθηκαν νωρίτερα πριν έρθουν οι Άγγλοι; Γιατί εγκαταλήφθηκε η πολιτική της ειρηνικής πορείας; Ποιος ήταν ο ρόλος των Σοβιετικών και γιατί κατά τη διάρκεια των μαχών η σοβιετική Πράβντα, σε αντίθεση με τα βρετανικά ΜΜΕ που κατακεραύνωναν τον Τσόρτσιλ δε βρήκε ούτε μια λέξη συμπαράστασης; Γιατί οι μεγάλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ δεν ήρθαν να βοηθήσουν τον Αθηναικό λαό που αφέθηκε μόνος με λίγα τουφέκια να αντιμετωπίσει άγγλους στρατιώτες εκπαιδευμένους με άρματα μάχης; Γιατί οι μαχητές του ΕΛΑΣ δεν επιτίθονταν στις αγγλικές δυνάμεις παρά τις άφηναν ανενόχλητες όταν αυτές εμφανίζονταν και εσωζαν τους χωροφύλακες; Πασχίζουν οι αγωνιστές να καταλάβουν όλα αυτά τα ακατανόητα γεγονότα, αναρωτιούνται για το χαμένο αίμα των συντρόφων τους και για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή τη σύγκρουση.
Το ΚΚΕ δείχνονας πλήρη έλλειψη σεβασμού και στους μαχητές και στην ιστορία και στον ελληνικό λαό αδιαφορεί για όλη αυτή την αγωνία, κρατάει τις απαντήσεις διπλοκλειδωμένες στον Περισσό και προβάλλει ανίσχυρες διακαιολογίες και ανόητες θεωρίες. Άλλωστε και μετά την ήττα του ΔΣΕ αποτελούσε αντικομματική δράση το να αναρρωτιέται κανείς για τα αίτια και τους υπεύθυνους της ήττας που έστειλε τόσους μαχητές στο χώμα ή στην ξενιτιά. Έπρεπε να αποδεχτούν τα πορίσματα της ηγεσίας χωρίς άλλη σκέψη σύμφωνα με το θρησκευτικό ρητό «Πίστευε και μη ερεύνα».

26 σχόλια:

τάκης τυρταίος είπε...

Ο ΕΛΑΣ Αθήνας πραγματικά λίγο έλειψε να πετύχει το ακατόρθωτο.
Απίστευτη αυταπάρνηση και ηρωισμός
πέραν του μέτρου ξεπερνώντας ίσως
τις λαμπρές σελίδες του βουνού.
Προσωπικά θα περίμενα κάτι σαν την
δίκη των"έξι" και όχι δικαιολογίες
της πλάκας.

tiktos είπε...

Ο ΕΛΑΣ τήρησε τις συμφωνίες της Καζέρτα και του Λιβάνου.
Ίσως επειδή πίστεψε ότι επειδή έφυγε ο εχθρός τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους.
Λάθος εν γνώση; δεν ξέρω.
Ούτε είμαι σε θέση, βλέπωντας σήμερα την αριστερά, να κάνω υποθέσεις για το ποια θα ήταν η εξέλιξη αν το ΕΑΜ είχε πάρει την εξουσία.

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

καλύτερα να μη σκέφτεται κανέίς πως θα ήταν η ιστορία αν είχε νικήσει το ΕΑΜ γιατί νιώθει δύο φορές θλίψη για τους νεκρούς του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ.
όσο για τις λαμπρές σελίδες δυστυχώς αμαυρώνονται και από κάτι κατάμαυρες για τις οποίες τώρα ετοιμάζομαι να γράψω. αυτές βέβαια σε καμιά περίπτωση δε μειώνουν το ήθος των απλών μαχητών αλλά μόνο των επικεφαλής, που έδιναν τις διαταγές.

argosholos είπε...

Για φαντάσου! Την ώρα που οι Γερμανοί παράλιγο να ρίξουν τους Αγγλοαμερικάνους στη θάλασσα στις Αρδένες, οι Αγγλοι είχαν επαρκείς δυνάμεις (κυρίως) Ινδών για να τις ρίξουν εναντίον των συμμάχων τους! Ξεχνάμε συνήθως ότι ο Β' παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζονταν... Και παρόλα αυτά, ο Τσώρτσιλ βρήκε χρόνο να πάει στην Αθήνα και να παρακολουθήσει τα πρώτα επεισόδια του επερχόμενου ψυχρού πολέμου, πριν ακόμα πέσει το Βερολίνο...

καλωδιο είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
καλωδιο είπε...

Την καλησπέρα μου σε όλους
Σχετικά με την ρητορική ερώτηση "τι θα γίνονταν αν το ΕΑΜ κέρδιζε τη μάχη της Αθήνας;" που τελευταία εμφανίζεται όλο και συχνότερα, παίρνοντας συνήθως την ίδια αυθαίρετη απάντηση :"...της Ανατολικής Ευρώπης"-θα ήθελα να γράψω δυο λόγια.
Το πρώτο πως η ιστορική έρευνα δεν μπορεί να δώσει ούτε κατά προσέγγιση απαντήσεις σε υποθετικά ερωτήματα.
Ακόμη και αν πάρουμε την ερώτηση σαν απλή υπόθεση εργασίας, η νίκη του ΕΑΜ σε καμιά περίπτωση δεν θα σήμαινε εμπέδωση της εξουσίας του σε πανελλαδικό επίπεδο. Όταν και αν αυτό θα γίνονταν θα είχαμε ίσως μια αποστασιοποίηση της δεσμευμένης από τις μεταπολεμικές συμφωνίες σοβιετικής ηγεσίας. Επιπλέον στο βαθμό που το ΕΑΜ θα διατηρούσε, στοιχειωδώς έστω, τον πλουραλιστικό του χαρακτήρα και τη δομή του θα είχαμε σίγουρα μια εντελώς διαφορετική διαδρομή από αυτή των γειτονικών μας κρατών.
Ποιά;
Έλα μου ντέ!;
Ήδη όσα έγραψα είναι γεμάτα με αν και θα...

Α.Κ. είπε...

Γεια σε όλους !
Στο μπλογκ http://istorikathemata.blogspot.com/ τα δύο πρώτα άρθρα παρουσιάζουν μάλλον νέες προσθήκες για τα δεκεμβριανά. Όποιος έχει χρόνο, διαβάζει και σχολιάζει.

Α.Κ. είπε...

Διόρθωση: "τα πρώτα άρθρα" αντί "τα δύο πρώτα άρθρα".

simple man είπε...

Θέλει μεγάλη ευσυνειδησία ως πολιτικός χώρος να αποδεσμευτείς από τις υπογραφές των "μπαμπάδων" σου και να δράσεις ως πολίτης δίκαιος. Θέλει κότσια και όποιος από τον χώρο τα είχε, το πλήρωσε ακριβά.

τάκης τυρταίος είπε...

@simple man
Θέτεις άψογα το ερώτημα που φαντάζομαι απασχόλησε κατα καιρούς
όλους μας,μόνος ή μαζί?
αλλά μάλλον έδωσες την απάντηση με τα κότσια.Ρήξη=πληρωμή τιμήματος.
(αυτό καταλαβαίνω διόρθωσέ με)

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ argosholos
Πράγματι είναι φοβερό οι άγγλοι να πυροβολούνε τους σύμμαχους έλληνες μέσα στη χώρα τους, όταν μάλιστα οι Αθηναίοι ακόμη κουνούσαν τις βρετανικές σημαίες, καλωσορίζοντας τους συμμάχους . Εξίσου απαράδεκτη ήταν η στάση τους στο κίνημα της Μέσης Ανατολής που συνέλαβαν όλους τους προοδευτικούς έλληνες φαντάρους και τους πέρασαν από δίκη και λιγο έλλειψε να τους επιβάλλουν θανατική ποινή. Εντελώς αποικιοκρατική λογική.

@καλώδιο
Μόνο που το δικό μας ΚΚΕ αποδείχτηκε ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά κομμουνιστικά κόμματα παγκοσμίως

@ΑΚ
Διάβασα το μπλοκ που μου συνέστησες και το βρήκα ενδιαφέρον. Διαφωνώ όμως με το δεύτερο άρθρο σχετικά με τη στάση της αστυνομίας του Εβερτ στο συλλαλητήριο. Η δολοφονία δεκάδων διαδηλωτών είναι απολύτως σίγουρη, μέχρι και φωτογραφίες υπάρχουν. Ανεξαρτητα από τις διαθέσεις του ΕΑΜ, οι πυροβολισμοί διαδηλωτών από την αστυνομία είναι απεχθέστατο έγκλημα χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία.

@ simple man & takis tyrtaios
Συμφωνώ μαζί σας

καλωδιο είπε...

Συμφωνώ με τη διαπίστωση για την εξέλιξη του ΚΚΕ. ίσως μάλιστα ακόμη και η λέξη "σκληροπυρηνικό", να είναι λίγη για να το χαρακτηρίσει πλέον.
Όμως επιμένω πως είναι άτοπο να εκτιμούμε την πορεία της ιστορίας με αλλαγή μιας μόνης παραμέτρου (εν προκειμένω μετά από νίκη του ΕΑΜ το Δεκέμβρη). Το σίγουρο είναι πως αυτό θα διαφοροποιούσε και όλες τις άλλες παραμέτρους.

KKEνας είπε...

Δυό γάιδαροι εμάλωναν σε ξένο αχυρώνα.

αστυάνακτας είπε...

@KKEνας
αχυρώνας το ΚΚΕ;..σ. κάνε αυτόματα την αυτοκριτική σου...θα το "κατεβάσω" στη συνέλευση της ΟΒας...

ΚΚΕ κι άλλος ένας είπε...

Αντιπαρέρχομαι την ειρωνεία σου και σου θυμίζω πως
ο Λένιν έλεγε:
"Μεταξύ ενός αστικού κοινοβουλίου και ενός αχυρώνα προτιμώ τον αχυρώνα". και το "Κράτος και Επανάσταση"
""Για τον Μαρξ όμως η επαναστατική διαλεχτική δεν ήταν ποτέ η κούφια εκείνή φράση της μόδας, το κρόταλο που την κα τάντησαν ο Πλεχάνοφ, ο Κάουτσκι και άλλοι. Ο Μαρξ ήξερε να ξεκόβει αμείλιχτα από τον αναρχισμό, που δεν κατάφερνε να χρησιμοποιήσει ούτε και το «σταύλο» του αστικού κοινοβουλευτισμού, ιδίως όταν ήταν φανερό πως δεν υπάρχει επαναστατική κατάσταση, - μα ταυτόχρονα ήξερε να κάνει και πραγματικά επαναστατική - προλεταριακή κριτική του κοινοβουλευτισμού.""
Εσύ;
Ξέρω, το παλατάκι σου.
Μεσ τα τείχη που χεις φκιάξει, που λέει και ο όψιμος πασοκάκος Νταλάρας.

αστυάνακτας είπε...

ασε βρε φίλε με τα τσιτάτα...
το ΚΚΕ συμμετέχει ή όχι στο αστικό κοινοβούλιο (και καλά κάνετε-κι αυτό ο Λένιν το είπε...διάβασε ολόκληρο το κράτος και επανάσταση)....ή κάνω λάθος;...στα χαρτιά μπορείτε να λέτε ότι θέλετε...από κορώνες άλλο τίποτε...
Από παλατάκια δε ξέρω...ούτε από τείχη..αντίθετα με σας που και παλάτι έχετε (περισσός) και τείχη υπερασπίζεστε (β΄ΓΛΔ)

ΣΗΜ:ποτέ κανείς σας δεν απάντησε σε μία ανάρτηση της Χρύσας...το ότι δε μπορείτε το γνωρίζω...αλλά φαίνεται κι ολας και μάλιστα πολύ...

ΚΚΕ κι άλλος ένας είπε...

@@
Βασιλόπουλο, ας σας το πω ακόμη μια φορά:
Το blog ΧΧ είναι προβοκατόρικο γιατί χρησιμοποιεί ένα όνομα που δεν του ανήκει. Αφήνει ύπουλα την εντύπωση ότι είναι το ίδιο άτομο με την Χ. Χατζηβασιλείου, και δεν έχει από πουθενά την πραγματική και την ηθική άδεια να το κάνει. Θίγει ιστορικά και πολιτικά ζητήματα μονόπατα και στημένα σαν κοινός χαφιές και προφανέστατο σκοπό να βλάψει το ΚΚΕ δεν μας λέει το πολιτικό χώρο που ανήκει παρά "βάλει εκ τους ασφαλούς" της ψευδονυμίας. Όσο για την ουσία υπήρξαν απαντήσεις επαρκείς, αν τώρα εσύ διαφωνείς μ αυτές τι να κάνουμε; να βάλουμε τα κλάματα; πάντως εσύ για να επανέλθεις στα ίσια σου θα πρέπει να κάνεις πολύ μεγάλη προσπάθεια ή ίσος μεταμόσχευση ψυχής, αν ξαναζήσεις μόνο, θα δεις το όνομά σου στη λίστα των μελών του ΚΚΕ, το τρένο το έχασες οριστικά, θα μπορούσες ωστόσο αν ήσουν τίμιος, να γίνεις ένθερμος οπαδός του ή να ασχοληθείς με άλλα θέματα:
με τη φύση,
τα οικολογικά,
να γίνεις ψάλτης στην ενορία σου, να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο,
το ψάρεμα.
Είσαι το απόλυτο μηδενικό, πολιτικά.

αστυάνακτας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
αστυάνακτας είπε...

ναι το ομολογώ!...είμαι τελειωμένος...πατενταρισμένος προδότης....αλλά σας παρακαλώ προκειμένου να δω τ΄ονομά μου στα δεξιά του πατρός(του Στάλιν εννοείται) όταν έλθει η βασιλεία του...θα κάνω ότι θέλετε...θα υπογράψω τα πάντα...αν και κανείς κομμουνιστής δεν υπογράφει κατά της δράσης του...όμως εγώ μιλάμε θα ξαναγίνω ΚΚΕς...θα ασχοληθώ με ότι μου πείτε με ψάρεμα...καμάκι...ακόμα και μποουλινγκ...δώστε μου γραμμή πεθαίνω για γραμμή....

ΥΓ:Δε πάτε καλά ε;

Ανώνυμος είπε...

Σβήνετε τα σχόλια πουλάκια μου ε; και θέλετε και διάλογο μήπως αυτό είναι φασιστικό;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως παίζετε κουκλοθέατρο Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει; Μήπως Τάκης Τικτος Χρύσα Αργόσχολος είναι τι ίδιο πρόσωπο;

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

Ανώνυμε της 11 Δεκεμβρίου.10.52

Η αδυναμία κάποιων να σχολιάσουν τις αναρτήσεις του ιστολογίου, δε δικαιολογεί χυδαιότητες,προστυχιές και ύβρεις. Οι αναγνώστες του ιστολοφίου δεν είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται κατά φατσα με τέτοιες βωμολοχίες.

ο κύριος "αμ" είπε...

Επειδή πιστεύω ότι το Blog σας υπηρετεί σκοπούς αντίθετους από αυτούς της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων , αναπτύσσοντας κυρίως διαλόγους που προάγουν την αντικομμουνιστική προπαγάνδα , παρακαλώ πολύ διαγράψτε με από την στήλη που με εμφανίζει να το παρακολουθώ .
Ουδείς κατέχει το Θέσφατον !
Ευχαριστώ .

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

και να φανταστεις οτι το παραπανω σχολιο δεν το εκανε οπαδος του ΚΚΕ! μ'αρεσει!!!!!
keep up the good work dear teo (ups xrysa I mean)

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

Δεκτό το αιτημά σας, αν και δε συμφωνώ με την εκτίμησή σας. Εγώ θα πάψω τυπικώς να παρακολουθώ το ιστολόγιό σας, αλλά για να μην εφανίζεστε στη λίστα αναγνωστών μου, εσείς θα πρέπει να ενεργήσετε. (εγώ δε τα καταφέρνω από δω) Μόλις θα πάψει να εμφανίζετε το εικονίδιό σας από τη λίστα αναγνωστών μου θα σταματήσω κι εγώ.
Σας καλησπερίζω.

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@ Virginia
who is teo my litle communist; μόνο ένας άνθρωπος νομίζεις ότι κατανοεί την πραγματικότητα για το κόμμα σου; δε χρειάζονται ειδικές γνώσεις, λίγη σκέψη είναι αρκετή.