Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

H ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου και η ανατίναξη της γιορτής του Γοργοποτάμου.


Στις 25 Νοεμβρίου του 1942 η ελληνική εθνική αντίσταση ενώθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην επιχείρηση καταστροφής της σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών -θεσ/νίκης στη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Η επιχείρηση ήταν εξαιρετικά δύσκολη και απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός δυνάμεων, ο οποίος προήλθε από τη σύμπραξη ΕΑΜ – ΕΔΕΣ. Στην επιχείρηση που οργανώθηκε από άγγλους σαμποτέρ με αρχηγό τον E.C.W. Myers παρίσταντο προσωπικά και συνεργάστηκαν αρμονικά ο Άρης Βελουχιώτης και ο Ναπολέων Ζέρβας.

Οι ελληνικές δυνάμεις ανέλαβαν την εξουδετέρωση της ιταλικής φρουράς, η οποία αντίθετα με τις μυθοπλασίες που θέλουν τους Ιταλούς ανίκανους στη μάχη και μαλθακούς πολέμησε σκληρά και στη συνέχεια οι άγγλοι σαμποτέρ με τη βοήθεια ελλήνων ανταρτών τοποθέτησαν τα εκρηκτικά στη γέφυρα. Παρά τα όσα θέλουμε να πιστεύουμε η σημασία της ανατίναξης δεν ήταν καθοριστική για την έκβαση του πολέμου στην Αφρική, καθώς ο ανεφοδιασμός των γερμανικών δυνάμεων στην Αφρική δεν γινόταν πλέον μόνο από την Ελλάδα και ως εκ τούτου το πλήγμα για τους γερμανούς δεν ήταν το αναμενόμενο.

Ωστόσο η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου είναι εξαιρετικής σημασίας κυρίως λόγω του συμβολισμού της εθνικής ομοψυχίας που το έχει αναδείξει στο σημαντικότερο γεγονός της εθνικής αντίστασης. Καθώς η σύμπραξη των δύο σημαντικότερων ανταρτικών δυνάμεων ήταν ένα μοναδικό επεισόδιο και στη συνέχεια οι συγκρούσεις μεταξύ τους έφτασαν τα όρια εμφυλίου πολέμου, η επέτειος του Γοργοποτάμου, επιλέχτηκε ως η ημερομηνία εορτής και μνήμης συνολικά της εθνικής αντίστασης, κατά την οποία τιμάται το ελεύθερο και θαρραλέο πνεύμα όλων εκείνων των ελλήνων (μία μειοψηφία ήταν), που ανεξάρτητα από κομματικές διαφορές, επέλεξε να αντιταχθεί στον κατακτητή και το φασισμό.

Στη γιορτή για την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου όπου συμμετέχει όλος ο ελληνικός πολιτικός κόσμος, το ΚΚΕ δε συμμετέχει, και οργανώνει δική του χωριστή γιορτή. Ο διασπαστικός ρόλος αυτού του κόμματος έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έννοια λογικής. Σε λίγο θα δούμε και χωριστές σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου. Ακόμη και ο Άρης συνέπραξε με τον άσπονδο εχθρό του Ζέρβα και με τους άγγλους, για τους οποίους πίστευε (και δικαίως) τα χειρότερα. Το ΚΚΕ όμως αδυνατεί να συμπράξει ακόμη και σε μια γιορτή μαζί με το υπόλοιπο πολιτικό κόσμο. Και να σκεφτείς πως πρόκειται για γιορτή στην οποία τιμάται η εθνική ομοψυχία!

9 σχόλια:

Φώντας είπε...

Εκείνο που τους ενδιαφέρει μόνο είναι να κρατάνε χαμηλά το ποσοστό και να λειτουργούν ως κυματοθραύστης στην αγανάκτηση του λαού. Δυστυχώς πτωχεύσαμε αγωνιστικώς από τη στιγμή που γραφειοκράτες μικρόνοες χειρίζονται τις τύχες της "κομματικής" αριστεράς.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

AXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA!Καθε ποστ και πιο καλο!

ΡΙΖΟΣ είπε...

Τιμή στη λαογέννητη Αντίσταση και στα διδάγματά της
Χιλιάδες Αντιστασιακοί, μαχητές του ΔΣΕ και αγωνιστές κάθε ηλικίας τίμησαν την Κυριακή την 67η επέτειο από την ανατίναξη της Γέφυρας
Με τη συμμετοχή χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, φίλων και απογόνων της Αντίστασης που έφθασαν απ' όλη τη χώρα με δεκάδες πούλμαν και άλλα μέσα, τιμήθηκε αγωνιστικά, προχτές Κυριακή, στο Γοργοπόταμο η 67η επέτειος της Ανατίναξης της Γέφυρας, στα 1942.
Η μαζική συμμετοχή ήταν μια δυνατή απάντηση και σε όσους προσπαθούν να παραχαράξουν και να αναθεωρήσουν την ιστορία του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Σ' εκείνους που επιχειρούν να φέρουν στα μέτρα του κυρίαρχου αστικού πολιτικού συστήματος και των σύγχρονων αναγκών του τις κορυφαίες στιγμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Σε όλους εκείνους που πασχίζουν να γράψουν με το κεφάλι προς τα κάτω την ένδοξη ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ, που ήταν ο εμπνευστής, οργανωτής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης των λαϊκών αγώνων.

Η παραχάραξη δε θα περάσει είπε...

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της μάχης για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου από τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του Αρη, την αυγή της 26ης Νοέμβρη 1942. Ενώ, απαντώντας σχετικά με τις «εθνικοσυμφιλιωτικές εκδηλώσεις» ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνουν κάθε χρόνο με την παρουσία και συμμετοχή ταγματασφαλιτών και χιτών - προειδοποίησε:
«Καμιά παραχάραξη της ιστορίας δεν μπορεί να περάσει. Οση λάσπη κι αν ρίχνουν δεν πρόκειται να αμαυρώσουν την Ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης και δεν μπορεί να μειώσει την ακτινοβολία και τη δόξα του ΕΑΜ που, με εμπνευστή, οργανωτή, καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη του το ΚΚΕ, υπήρξε η νέα Φιλική Εταιρεία που συσπείρωσε στις γραμμές του την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού που πολέμησε τον κατακτητή και τους ιμπεριαλιστές Αγγλοαμερικάνους και τη ντόπια αντίδραση στην τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ».
Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδια από τη χωρωδία ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας και απαγγελία ποιήματος από τον Βασ. Φυτσιλή, πρώην πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ απηύθυνε ο Αντώνης Κούκουρας, μέλος του ΚΣ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την έγκριση του ψηφίσματος, την κατάθεση στεφανιών και ενός λεπτού σιγή.

tiktos είπε...

Και για να συμληρώσω το σχόλιο του ΦΩΝΤΑ το ΚΚΕ μετά την ανατίναξη της γέφυρας και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 προσπαθούσε να σβήσει ή να υποβαθμίσει την επιχείρηση "Γοργοπόταμος" εξαιτίας του μίσους για τον Άρη.
Και ας μη ξεχνάμε και τον Γιώργο Ξηντάρα, ομαδάρχης της εφεδρείας του Γοργοποτάμου, ο οποίος είχε πάρει άδεια από τον Άρη να παραμείνει στην Ευρυτανία και για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο η πολιτική οργάνωση είχε διατάξει την εκτέλεσή του.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι από το (μ-λ) Α/Συνέχεια πήραν περίπτερο ξέρετε ποίοι; Θέλετε ονόματα; Ξέρετε τι εστί ΚΟΕ; Θέλετε να σας πούμε τι έλεγε η "Προλεταριακή σημαία"; για το "εσωτερικού";


Άντε και ενα ανέκδοτο απο τα μέσα του ΚΚΕ. "Πόσες είναι οι συνιστώσες του Συνριζα;
-
-
-
-
-
Θα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη να τις μετρήσουμε."

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΟΝΤΖΕΑΣ είπε...

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε το 1930 στην Κορώνη Μεσσηνίας και πέρασε τα πρώτα παιδικά και σχολικά του χρόνια, σε μια φτωχογειτονιά της Καλαμάτας, την Φυτιά, ζώντας από κοντά τη φτώχεια και τη δυστυχία, αλλά και την ομορφιά και τους αγώνες της εργατιάς. Ό πατέρας του δάσκαλος και απόφοιτος της Γεωργικής Σχολής της Πάτρας, ήταν ένας καλλιεργημένος και αξιόλογος άνθρωπος, που προκειμένου να βοηθήσει τον τόπο του παρέμεινε στην Μεσσηνία, αρνούμενος να ακολουθήσει τις προκλήσεις για μια μεγάλη καριέρα. Η μάνα του ήταν μια ξεχωριστή μορφή. Αγράμματη αλλά πανέξυπνη γυναίκα με φοβερή κατανόηση και ανεκτικότητα για τους νέους. Συμπαραστάθηκε πολύ στο Γιάννη και στα δυό του αδέλφια που πήραν μέρος στο κίνημα, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει δέκα από τα δεκατρία παιδιά της σε διάφορες ηλικίες. Το 1934 ο στρατός χτυπάει με πολυβόλα διαδήλωση εργατών στην Καλαμάτα αφήνοντας πίσω του 7 νεκρούς, ενώ το 1935 και το 1936 στην περιοχή ξεσπούν αγροτικές εξεγέρσεις. Ο απόηχος των γεγονότων αυτών σημάδεψε τα παιδικά του χρόνια.

kontoxontros είπε...

Ζήτω η εθνική ομοψυχία!! Όλη πλούσιοι και φτωχοί να υψώσουμε την Ελληνική σημαία και να απολαύσουμε το ίδιο φαγητό.
Αλλοι φρεσκομαγειρεμένο και άλλοι...ότι μείνει.
Δεν είμαι στο ΚΚΕ, συμμετέχω στα εαακ, αλλά διαβάζοντας τα άρθρα σου Χρύσα μπορώ να υπερασπιστώ ακόμα και τον πολ ποτ.

Ανώνυμος είπε...

@κοντόχοντρος
Εγώ ως επισκέπτης της ιστοσελίδας της Χρύσας δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε συζήτηση ή σε σχόλια.
Αλλά έχω διαβάσει του κόσμου τα κουφά!Απορώ με την επιμονή της Χρύσας να δι;βάει το κάθε τι.
Από που κι ως που είδες σ΄αυτή την ανάρτηση υπεράσπιση της εθνικής ομοψυχίας;Γράφεις μάλιστα ότι είσαι έτοιμος να υπερασπιστείς και τον Πολ-Ποτ.Αυτό είναι ένα βαθύτατο "πολιτικό κριτήριο" και "λογικό επιχείρημα";
Επί της ουσίας των αναρτήσεων της Χρύσας, έχεις να πεις κάτι ή θα λες κι εσύ ότι λένε οι του ΚΚΕ;αν είναι πήγαινε κατευθείαν σ΄αυτούς. Μη το πάς γύρω-γύρω.Είναι έτοιμοι να σε συγχωρέσουν . Κι αυτοί κι ο Πολ-Ποτ.

και για να λέμε και τ΄όνομά μας
μετά τιμής
Γέωργιος Αλεξάνδρου