Καταχωνιασμένος σε υπόγεια, ασφαλισμένος πίσω από σιδερόφραχτες θωρακισμένες πόρτες, φυλαγμένος με υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, ή απλά τοποθετημένος σε ένα κλειδωμένο δωμάτιο, δεν ξέρω πως ακριβώς φυλάσσεται, πάντως στον Περισσό ή σε άλλο μέρος, βρίσκεται κλειδαμπαρωμένος ένας επιστημονικός θησαυρός για το μελετητή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Ένας θησαυρός τεράστιας επιστημονικής αξίας που θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα – ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τα ιστορικά γεγονοτα και τις αιτίες που τα προκάλεσαν για την άκρως ενδιαφέρουσα δεκαετία 1940 – 1950. Πρόκειται φυσικά για το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, το οποίο αφορά έναν αιώνα περίπου ελληνικής ιστορίας και στο οποίο δεν έχουν καμία πρόσβαση οι μη εξουσιοδοτημένοι επιστήμονες.
Την δεκαετία του 1990 τα υπόγεια του Περισσού όπου φυλάσσονταν τότε το αρχείο πλημμύρισαν με αποτέλεσμα ένα μέρος του να καταστραφεί. Δεδομένου ότι δεν επιτράπηκε η είσοδος σε κανέναν μη εντεταλμένο, κανείς δε γνωρίζει ποιο τμήμα του καταστράφηκε, αφού αλλωστε κανείς δε γνωρίζει ούτε το αρχικό ούτε το σημερινό περιεχόμενο αυτού του αρχείου. Η συντήρηση αυτού του τόσο σημαντικού αρχειακού υλικού, μολονότι αποτελεί μνημείο της ελληνικής ιστορίας, έγινε (επαρκώς; πλημμελώς;) χωρίς την αρωγή και εποπτεία κανενός δημόσιου φορέα.
Το ΚΚΕ κρατάει κρυφό το αρχείο του αξιοποιώντας επιλεγμένα τμήματά του, όποτε και όπως το επιθυμεί, κρατώντας ηθελημένα την επιστημονική έρευνα στο σκοτάδι των εικασιών. Η πρακτική αυτή είναι απολύτως απαράδεκτη δεδομένου ότι ιδιαιτέρως για τη δεκαετία 1940 -1950 το ΚΚΕ ήταν εκ των πρωταγωνιστών, και τα αρχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά για ολόκληρη την ελληνική ιστορία. Ακόμη και τα αρχεία των υπουργείων όλων των πολιτισμένων κρατών μετά από αρκετά χρόνια, 50 συνήθως, ανοίγουν στην επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να τύχουν επιστημονικής μελέτης. Το ελληνικό κομουνιστικό κόμμα 60 χρόνια μετά το τέλος και του εμφυλίου πολέμου κρατάει κρυφά τα αρχεία για τους μελετητές, και αν και χτίζει νέο κτίριο για να τα στεγάσει κανείς δε γνωρίζει αν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο του αρχείου ή αν θα προηγηθεί αυστηρή επιλογή ακίνδυνων στοιχείων, αφού άλλωστε κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς στοιχεία περιλαμβάνονται στο αρχείο αυτό. Η έως και τώρα απόκρυψη του αρχείου είναι απολύτως λογικό να οδηγεί στη σκέψη ότι υπάρχουν στοιχεία στα αρχεία αυτά, που το ΚΚΕ έχει λόγους να μην αποκαλύπτει.
Ένα μέρος από το αρχείο του ΚΚΕ κατά τη διάσπαση του 1968, πέρασε στα χέρια του ΚΚΕ εσωτερικού και τώρα βρίσκεται στα ΑΣΚΙ, και αποτελεί σήμερα το μοναδικό διαθέσιμο ελεύθερα στους μελετητές αρχειακό υλικό για την μελέτη της πολιτικής του ΚΚΕ κατά την κρίσιμη δεκαετία του 1940 – 1950. Ταυτόχρονα από τις τέως σοσιαλιστικές χώρες έρχονται στο φως αρχεία που αφορούν τις σχέσεις του ΚΚΕ με τις χώρες αυτές (π.χ. Β. Κόντης – Σπ. Σφέτας, Εμφύλιος Πόλεμος, έγγραφα από τα Γιουγκοσλαβικά και Βουλγαρικά αρχεία, Θεσσαλονίκη 1999, εκδ.επίκεντρο). Τα αρχεία αυτά δίνουν μια είκόνα για το τι είδους στοιχεία περιέχονται στο κρυφό αρχείο, και προφανως είναι καλύτερα για το ΚΚΕ να παραμείνουν στο σκότος. Τα δημοσιευμένα έως τώρα αρχεία περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, ραδιοτηλεγραφήματα επιστολές και αναφορές προς τις σοσιαλιστικές χώρες, στα οποία αποδεικνύεται η σχέση απόλυτης εξάρτησης του ΚΚΕ με το διεθνές σοσιαλιστικό κέντρο, επισης άπειρες εκθέσεις που κατέθεταν ασταμάτητα τα στελέχη του ΚΚΕ προς την καθοδήγηση, ακόμη και όταν διεξάγονταν συνεχείς φονικές μάχες, κρίνοντας πρόσωπα, περιγράφοντας γεγονότα και καταστάσεις, και συχνά θίγοντας διάφορα κακώς κείμενα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εκθέσεις που γράφτηκαν καθ’ υπόδειξη της Ζαχαριαδικής κυρίως ηγεσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως επιβαρυντικά στοιχεία για εσωτερικές εκκαθαρίσεις πολιτικών αντιπάλων, δηλαδή διαφωνούντων. Υπάρχουν επίσης στοιχεία για την συγκρότηση, λειτουργία και δράση τόσο του ΕΑΜ όσο και του ΔΣΕ.
Μέσα από την μελέτη των αρχείων αυτών, αναμένεται να αποδειχθεί ο βαθμός εμπλοκής του Στάλιν στον ελληνικό εμφύλιο, να αποσαφηνιστούν οι στόχοι της πολιτικής του ΚΚΕ και να καταδειχθεί εάν και κατά πόσο οι στόχοι αυτοί ήταν γνωστοί στους απλούς και άδολους αγωνιστές που θυσίασαν τη ζωή τους πιστεύοντας σε υψηλά ιδανικά. Επίσης θα αποδειχθεί το έυρος του ανωμαλου εσωκομματικού καθεστώτος που επέβαλε ο Ζαχαριάδης, όπως άλλωστε καταγγέλθηκε κατά την αποκαθήλωσή του τελευταίου, και που είχε σαν αποτέλεσμα αθώοι αγωνιστες να κατηγορηθουν για προδότες και να υποστούν βασανιστήρια ακόμη και να εκτελέστούν (πρβλ Θωμάς Δρίτσιος, Γιατί με σκοτώνεις σύντροφε, Αθήνα 1983 – εκδόσεις Γλάρος, Πάνος Γιαννικόπουλος, Υπόθεση Ζαχαριάδη, Καταδίκη και αποκατάσταση του κομμουνιστή ηγέτη, Αθήνα 2001– εκδόσεις Φιλίστωρ ). Θα φωτιστούν συσκοτισμένα στοιχεία της ιστορίας του ΚΚΕ, θα εξηγηθούν οι ακατανόητες αποφάσεις, θα δικαιολογηθούν τα περιβόητα λάθη της αριστεράς και ενδεχομένως θα αποκαλυφθούν σκοτεινές πλευρές κάποιων πρωταγωνιστών.
Μέσα στο κρυφό αρχείο βρισκονται οι αποδείξεις για συμπεράσματα, στα οποία όποιος σκέφτεται χωρίς προκαταλήψεις οδηγείται αβίαστα. Οι αποδειξεις είναι πολύ σημαντικες, αλλά όταν απουσιάζουν, ή αποκρύπτονται, ο νοήμων άνθρωπος έχει χρέος να αξιοποιεί τις ενδείξεις και από αυτές να βγάζει συμπεράσματα. Όσο και να προσπαθεί το ΚΚΕ να κρύψει την αλήθεια, σταδιακά φτάνουμε σε αυτή μεσα από άλλες πηγές, αξιοποιώντας τη διεθνή γνώση και κυρίως αφήνοντας ανεπηρέαστη τη σκέψη και τη λογική.
23 σχόλια:
Αν αγνοείτε το ότι πέρυσι η τρίμηνη οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ είχε ως κύριο θέμα της τη δημιουργία του κτιρίου για την στέγαση του ιστορικού αρχείου, προφανώς δε σας φταίει το ΚΚΕ...
@Rizobreaker
Γνωρίζω πολύ καλά ότι χτίζεται ένα καινούριο κτίριο για να στεγάσει το αρχείο, όπως άλλωστε ανέφερα και στο post. Δεν αναφέρθηκα στο ζήτημα της χρηματοδότησης γιατί δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που λέω. Για την ακρίβεια είδα ένα ρεπορτάζ στον 902, που έδειχνε πλάνα από τη συντήρηση και αποθήκευσή του, και ομολογουμένως αισθάνθηκα τόση λαχτάρα να το διαβάσω, αντίστοιχη με τη λαχτάρα του Άρμστρογκ να πατήσει στη Σελήνη. Μόνο που εκείνος πήγε! Εγώ, αν και έχω όλα τα τυπικά προσόντα, θα έχω πρόσβαση στο αρχείο αυτό μετά την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου;
Αν ενδιαφερόσουν πραγματικά όπως λες, θα ήξερες (αφού όπως λες είδες ρεπορτάζ στον 902... έχουν γραφεί δεκάδες ρεπορτάζ και στον Ριζοσπάστη περί τούτου, άρα μάλλον δεν τον διαβάζεις) ότι το αρχείο που θα στεγαστεί στο νέο κτίριο, θα είναι ανοιχτό για το κοινό, και για μελετητές και επιστήμονες κτλ...
Το θέμα είναι αν θα είναι όλο το αρχείο προσβάσιμο ή μόνο επιλεγμένο μέρος αυτού. Άλλωστε κανείς δε γνωρίζει το περιεχόμενό του.
ΥΓ: όχι, ριζοσπάστη αδυνατώ να διαβάσω, είναι τόσο προβλέψιμος! κάνω ζάπινγκ μόνο στον 902.
Κι αυτά που λέτε εσείς (οι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, Αυγή, κτλ) είναι προβλέψιμα για μας, αλλά τα διαβάζουμε...
Όλο το διασωθέν αρχείο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, για μελέτη, διάβασμα κτλ. Απλά θα μπορεί πχ να φωτο-αντιγράφεται μόνο ένα μέρος εκ του συνολικού (για λόγους προστασίας)...
Aν ο Ριζοσπαστης ειναι προβλεψιμος τα υπολοιπα μεσα μαζικης εξημερωσης τι ειναι?? Παντως πραγματικα αν θες να διαβασεις κατι διαφορετικο κανε μια αποπειρα να το διαβασεις και ας το μετανοιωσεις οχι για κανα αλλο λογο αλλα για να μην κρινεις χωρις να εχεις πληρη γνωση,γιατι ειδες οτι κανεις λαθος.
Το ιστορικο αρχειο του ΚΚΕ οπως λεει η ονομασια του ειναι ιστορικο αρχειο που κραταει το ΚΚΕ απο που και ως που ειναι υποχρεωμενοι να το δωσουν ?? Αν και δεν νομιζω οτι υπαρχει καποιος δημοσιος φορεας που ζητησε να το δει επισημα και το ΚΚΕ αρνηθηκε εγω προσωπικα αλλα και πολλα μελη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ειχαμε περασει αυτα τα "υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας" γ αυτο προσεχε γιατι με αυτα που λες καποιοι μπορει να τα διαβαζουν και να γελανε,αν ησουν μελος του κομματος θα ηξερες οτι ολα τα μελη του κομματος εχουν δικαιωμα να μπουν με απολυτη προσοχη φυσικα (αυτος ειναι και ο λογος υπαρξης του αρχειου...) και δεν τα κραταγαμε τα βιβλια για να σκoνιζονται μεχρι την "δευτερα παρουσια" ....
Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΚΚΕ, και, συγνώμη, αλλά είμαι περήφανη για αυτό. Το ότι τα αρχεία του ΚΚΕ δεν είναι προσβάσιμα αποδεικνύεται από μόνο του, από το ότι δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα από αυτά (από τα σημαντικά εννοείται). Το αρχείο του ΚΚΕ νομικά του ανήκει, ηθικά όμως ανήκει στην ελληνική ιστορία και στον ελληνικό λαό, αυτόν άλλωστε δεν υπηρετεί; Εγώ ξέρω ότι όποιος δε φοβάται την αλήθεια δεν αποκρύπτει πράγματα. Για σκέψου, πριν τις συνθήκες Λιβάνου και Καζέρτας δε έγιναν συνεδριάσεις του ΠΓ; Τι ειπώθηκε σε αυτές; Δεν υπάρχουν πρακτικά; Πριν τα Δεκεμβριανά και τη Βάρκιζα δε συνεδριάσανε; Μετά τις επισκέψεις του Ζαχαριάδη στο Στάλιν ή τον Τίτο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ,δεν έγινε καμία έκθεση για να περιγράψει τι συζητήθηκε; Δεν έχει δημοσιευτεί τίποτα από όλα αυτά, γιατί τίποτα δεν είναι προσβάσιμο. ΤΙΠΟΤΑ. Ότι γνωρίζουμε για το αρχείο του ΚΚΕ προέρχεται από το τμήμα εκείνο που πέρασε στα χέρια του ΚΚΕ εσωτερικού μετά το 1968 και ευτυχώς είναι μεγάλο και έχουμε μάθει αρκετά όπως π.χ. για το αρχείο του Άρη, που έχει δημοσιευτεί πλήρως. Επίσης μαθαίνουμε διάφορα δια της πλαγίας οδού, δηλαδή από τα αρχεία της Γιουγκοσλαβίας, της Βουλγαρίας και της Σοβιετικής Ένωσης που σιγά σιγά μελετούνται. Εξήντα χρόνια μετά, αν ήθελε το ΚΚΕ, κάτι θα είχε δημοσιεύσει, δεν πρόκειται δα και για πλάκες της Γραμμικής Β’ ούτε για χειρόγραφα του μεσαίωνα. Χαρτιά εξήντα χρόνων είναι σε ελληνική γλώσσα. Πόσο χρόνο θέλουν για να συντηρηθούν αρχειοθετηθούν και διαβαστούν!
Απορώ πώς διατηρείτε την ψυχραιμία σας μ' αυτή τη λουμπενιά που σας προέκυψε. Μπράβο σας. Πράγματι το ζήτημα των αρχείων του ΚΚΕ αφορά όλη την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο τους κομμουνιστές (ή αν προτιμάτε, όπως εγώ, "κομμουνιστές"). Όσο το μουσείο της Ακρόπολης (το γράφω με διάθεση υπερβολής) είναι αρμοδιότητα του κάθε αρχαιόπληκτου ελληναρά, άλλο τόσο και τα αρχεία του ΚΚΕ είναι αρμοδιότητα των σφραγιδοκρατόρων επιχειρηματιών του Περισσού.
*
Αλλά μη νομίζετε ότι το επίσημο ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται καλύτερα στα αρχεία του. Δυστυχώς.
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου !
Εάν δεν έχεις αντίρρηση θα ήθελα να την αναδημοσιεύσω και στο δικό μου blog.
Βέβαια πέρα από την ορθά ανοιγόμενη συζήτηση για το αρχείο και τον πραγματικό ρόλο του ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο αλλά και πριν, (που αρκετοί από εμάς έχουν ήδη αντιληφθεί), καλό θα ήταν να ανοίξει και μια συζήτηση για τους 'άδηλους' πόρους και την αμύθητη περιουσία του ΚΚΕ εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πλέον σκοτεινό κόμμα της χώρας οφείλει επί τέλους μια 'ιστορική απολογία' στον λαό τον οποίον υποτίθεται (ναι!) υποστηρίζει ...
Το αρχείο του ΚΚΕ πρέπει να περιέχει επίσης, πολύτιμα στοιχεία για τις μεσοπολεμικές σχέσεις του ΚΚΕ με τις ποντιακές κομμουνιστικές οργανώσεις της Σοβιετική Ένωσης.
Μεγάλο μέρος των στελεχών-κούτβηδων που έστελναν οι σοβιετικοί στην Ελλάδα, προέρχονταν ή είχαν σχέσεις με τις οργανώσεις αυτές.
Εξάλλου, στις ελληνικές κοινότητες της ΕΣΣΔ εντάσσονταν και οι Ελλαδίτες κομμουνιστές που άρχισαν να φεύγουν κατά δεκάδες από την Ελλάδα μετά το 1928.
Όλοι μαζί (Πόντιοι, Ελλαδίτες και Μαριουπολίτες) θα εξοντωθούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σιβηρίας μετά από τις διώξεις του '37-'38.
Δυστυχώς γι αυτή τη σημαντική σελίδα της ιστοριάς του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος έχουμε ελάχιστα στοιχεία και αυτά από όσα ελληνικά σοβιετικά έντυπα του Μεσοπολέμου διασώθηκαν. Επίσης απ' όσες έρευνες πραγματοποιούνται τώρα στα σοβιετικά αρχεία...
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η σελίδα αυτή αγνοήθηκε και από την, ίσως, αντισταλινική αριστερά. Μάλλον γιατί ο σοβιετικός ελληνισμός δεν πολυχωρούσε στα στερεότυπα: θύματα λίγο πριν του "επαναστάτη" μιλιταριστή Κεμάλ Ατατούρκ και του πατερούλη Στάλιν αργότερα.
"Εγώ ξέρω ότι όποιος δε φοβάται την αλήθεια δεν αποκρύπτει πράγματα."
Aυτή η φράση τα λέει όλα κυρία Χατζηβασιλείου.
Το ΚΚΕ δεν θέλει να ανοίξει τα αρχεία του μάλλον γιατί θα αρχίσουν να πετάγονται ο ένας μετά τον άλλο οι σκελετοί που κρύβονται εκεί μέσα.
Πολύ καλή ανάρτηση.
@kukuzelis
Ευχαριστώ και για το σχόλιο και για το αποκαλυπτικό άρθρο του ιού. Επικουρικά αναφέρω ότι ο ιστορικός M. Mozower στο βιβλίο του «Στην Ελλάδα του Χίτλερ» που δημοσιεύτηκε το 1993, αναφέρει «ότι η κατάσταση των ελληνικών αρχείων αποτελεί εθνική συμφορά και ότι η διεξοδική έρευνα της κατοχικής περιόδου με βάση μόνο τα ελληνικά αρχεία είναι σχεδόν αδύνατη».
Ας ελπίσουμε κάτι να έχει βελτιωθεί από το 1993.
@grsail
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Θα χαρώ πολύ να δω την ανάρτηση μου αναδημοσιευμένη στο blog σου
@ Πόντος και αριστερά
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα και παντελώς άγνωστα τα γεγονότα που αφορούν τον Ποντιακό ελληνισμό. Σε ότι αφορά την αντισταλινική αριστερά έχω να παρατηρήσω πως γενικά έχει ένα θέμα να αναφέρεται στα εγκλήματα του Στάλιν. Δεν ξέρω τι να πω, έχει ενοχές γιατί δεν τα αντελήφθη και δεν τα κατήγγειλε νωρίτερα; νιώθει συνυπεύθυνη επειδή όλοι προέρχονται από την ίδια μήτρα; θεωρεί ότι δίνει επιχειρήματα στη δεξιά; Μάλλον όλα αυτά μαζί.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, κ. Χρύσα. Θα ασχοληθώ εκτενέστερα κάποια στιγμή. Πάντως μια ιδέα για το "άνοιγμα" των αρχείων σην κοινωνίαόπως το εννοεί μια συγκεκριμένη αντίληψη του ΚΚΕ, μπορούμε να έχουμε αν ρίξουμε μια ματια στον κανονισμό του Επιμορφωτικού Κέντρου του ΚΚΕ «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης». Παραθέτω ενδεικτικά κάποια επίμαχα σημεία:
9. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του υλικού με οποιονδήποτε τρόπο, η αναπαραγωγή και διανομή, η δημοσίευση, η οποιασδήποτε άλλης μορφής δημόσια χρήση ή εμπορική χρήση.
10. Κανένας όρος που αναφέρεται στο παρόν δεν μπορεί να ερμηνευτεί κατά τρόπο που θίγει την πνευματική ιδιοκτησία, την προστασία της και την καλή πίστη.
16. Για την εύρυθμη λειτουργία του Αρχείου του Κέντρου, ο ερευνητής – μελετητής του ηλεκτρονικού αρχειακού υλικού είναι υποχρεωμένος να περιορίζει την αναζήτηση αρχειακών πηγών αυστηρά στην χρονολογική περίοδο που αναφέρεται στην αίτησή του και στα υλικά που έχει εγκρίνει το Κέντρο.
17. Η άδεια μελέτης δεν συνεπάγεται και άδεια δημοσίευσης των περιεχομένων του αρχειακού υλικού.
21. Η παράδοση εγγράφων, έστω και για ανάγνωση, αναφερομένων σε άτομα που βρίσκονται στη ζωή γίνεται μετά από συνεννόηση της βιβλιοθήκης με τον ίδιο, απαιτούμενης και συναίνεσής του.
30. Σε περίπτωση υπαίτιας παράβασης του Κανονισμού από τον ερευνητή ο υπεύθυνος της βιβλιοθήκης μπορεί να αρνηθεί την εκ νέου είσοδο του ερευνητή στο Κέντρο.
Για τέτοια ¨αξιοποίηση" μιλάει το ΚΚΕ, κι ας ενισχύθηκε απο το ελληνικό δημόσιο...
Ευχαριστω για τη φιλοξενία
Δεν νομίζω ότι η "Βιβλιοθήκη – Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης" είναι το ίδιο πράγμα με τα "Αρχεία του ΚΚΕ". Προφανώς πολλά έγγραφα φυλλάσονται ακόμα (τριπλοκλειδωμένα) στον Περισσό. Για τον "κανονισμό", με την ψυχαναγκαστική έμφαση που δίνει στην (πνευματική) ιδιοκτησία, τι να πεις; "Κομμουνιστές" ειν αυτοί... Λες και έχουν ανάγκη τα έγγραφά τους οι "ταξικοί αντίπαλοι" για να κάνουν τη δουλειά τους...
*
Προφανώς τα έγγραφα φυλάσσονται. Αν τα φυλλασόταν, θα χανόταν :-)
Τέλος, αξίζει τον κόπο να συγκρίνει κανείς τον κανονισμό της "Βιβλιοθήκης-Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης", με τον αντίστοιχο κανονισμό του ΑΣΚΙ. Η διαφορά στο ύφος, πρώτα απ όλα, βγάζει μάτι...
@Rizobreaker
Διαβάζω Ριζοσπάστη, ελπίζω να μην ισχύΣει ο ίδιος κανονισμός με τα αρχεία του Χ.Φλωράκη. Ανοιχτά στο κοινό σημαίνει, μεταξύ άλλων, να τα κρεμάσουν στο διαδίκτυο, κι εδώ κολλάει η γενναία δημόσια και κρατική χρηματοδότηση.Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση για πολλούς λόγους, ελπίζω πάντα ο ιστορικός κ. Μαργαρίτης να φέρει στο φως ανέκδοτο υλικό, ειδικά μετά την κάθοδό του με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ...
Ανώνυμος
Είναι άλλο πράγμα να κάνουν βόλτες στα αρχεία τα μέλη του ΚΚΕ, οι φίλοι ή όποιος άλλος, και άλλο πράγμα η ανοιχτή πρόσβαση σε ερευνητές ή ενδιαφερόμενους. Τα περι προστασίας ισχύουν εύλογα, ωστόσο μια πιο προσεκτική αναγνωση όσων εχουν γραφεί στο Ριζοσπάστη σχετικά δε με έπεισε.
Η σύγκριση που παραθέτει ο kukuzelis είναι ενδεικτική...Όπερ έδει δείξαι.
Οπως μας εξηγεί ο Π. Μαυραντώνης, σήμερα, η συντήρηση και αποκατάσταση του Αρχείου βρίσκεται στο 75% του συνόλου του. «Ευελπιστούμε ότι μέσα σε 3 μέχρι 5 χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει, σύμφωνα με το υπάρχον υλικό, τις εργασίες». Οσον αφορά το μέλλον; «Αφού τελειώσουμε με όλη τη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασής του, όλο το Αρχείο περνάει σε CD-ROM. Ετσι, η οποιαδήποτε χρήση από τον ιστορικό μελετητή, δε θα βλάψει το πρωτότυπο που έχει μεγάλη ιστορική αξία, αλλά θα γίνει μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Ηδη, άλλωστε, ένα μεγάλο κομμάτι έχει περάσει σε ηλεκτρονική μορφή»
(Ριζοσπάστης Οκτώβρης 2004). Όσο είδατε εσείς κάτι σε 'ψηφιακή μορφή", πλήν των ελαχίστων επετειακών, άλλο τόσο ειδα κι εγώ. Και μιλάνε οι ίδιοι για τεράστιο αρχείο..
Προσθέτω ότι στο ίδιο άρθρο, που αναφέρει ο Ανώνυμος φίλος από πάνω, ο Π. Μαυραντώνης υπενθυμίζει ότι, εκτός από τους 25.000 "σύντροφους και φίλους του ΚΚΕ" (χίλια μπράβο τους!) που βοήθησαν για να στεγνώσει και να καθαριστεί το υλικό, από το 1994 και μετά, "εξίσου σημαντική ήταν και η ανταπόκριση από φορείς και ιδρύματα, όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, το ΤΕΙ Αθηνών και άλλα." Άρα έχει κάποια δικαιώματα και η υπόλοιπη, πλην ΚΚΕ, κοινωνία σ' αυτά τα έρημα τα αρχεία. Ελπίζω να μην ισχύσει, όταν με το καλό τελειώσει το κτίριο, αυτό που σημειώνει ο κανονισμός της βιβλιοθήκης Φλωράκη, ότι δηλαδή "η πνευματική ιδιοκτησία (υλική και ηθική) [...] του όλου υλικού των αρχείων ανήκει στο ΚΚΕ"...
@kukuzelis, Δημήτρης, ανώνυμός
Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ εκ βαθέων για τα στοιχεία που μου δώσατε. Τα διάβασα με μεγάλη προσοχή και σκέφτομαι ότι αξίζει μία ακόμη ανάρτηση για το θέμα των αρχείων. Ειλικρινά δεν ήξερα ότι το θέμα του αρχείου του ΚΚΕ είχε προσφάτως ξαναανοίξει. Εγώ το έχω χρόνια καημό. Χαίρομαι που το σήκωσε η Αυγή και το Βήμα. Τουλάχιστον να ξεμπροστιάζεται η τακτική τους, αφού τίποτέ άλλο καλό δεν πιστεύω ότι θα γίνει.
...και βέβαια μπορεί να γίνει κάτι άλλο καλό. Πολύ καλό. Μπορεί να νομοθετήσει η Βουλή! Θησαυροί που ανήκουν στον λαό δεν μπορεί να ελέγχονται από μια δράκα σφραγιδοκρατόρων.
Δημοσίευση σχολίου