Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Το «κλεμμένο» αρχείο και το κρυμμένο


Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα του ριζοσπάστη, μου δημιουργήθηκαν ορισμένες σκέψεις που με κάνουν να επανέλθω στο θέμα.
Το ΚΚΕ κατασκευάζει στον Περισσό, δίπλα από το υφιστάμενο ένα νέο εντυπωσιακό κτήριο συνολικής δόμησης 6.500 τ.μ. για να στεγάσει το ιστορικό του αρχείο. Το κτήριο που αναγγέλθηκε και παρουσιάστηκε πέρυσι τέτοια εποχή θα αποτελέσει επίσης κέντρο συντήρησης και μελέτης του αρχείου. Σύμφωνα με τα άρθρα του ριζοσπάστη θα είναι ένα τεράστιο κτήριο με σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό που θα εξασφαλίζουν ιδανικές συνθήκες φύλαξης και συντήρησης του πολύτιμου αρχείου. Πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ μεγάλο έργο και ασφαλώς το κόστος οικοδόμησης (για να μην αναφερθούμε στο κόστος λειτουργίας) θα ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Τα οικονομικά μεγέθη είναι πολύ μεγάλα και εύλογα προκαλούν απορίες. Το ΚΚΕ θα πρέπει κάποτε να αποκαλύψει πλήρως τα οικονομικά του στοιχεία ώστε να δώσει απάντηση σε όσα λέγονται (δικαίως;) για τεράστια περιουσία και μεγάλες επιχειρησιακές δραστηριότητες.
Δεν είναι βέβαια δυνατό να πιστέψει κανείς πως μέρος της οικονομικής εξόρμησης του 2009, όπως ανέφερε το ΚΚΕ, επαρκεί για ένα τέτοιο έργο. Εκτός και αν έχουν σκοπό να ολοκληρώσουν το έργο σε 20 χρόνια, γεγονός που θα έχει άμεσες συνέπειες και στην μελέτη του αρχείου, καθώς σύμφωνα με τον ριζοσπάστη, μετά την άνεγερση του κτηρίου το αρχείο θα αρχίσει να μελετάται. Η σύνδεσή της μελέτης του αρχείου με την ανέγερση του νέου κτηρίου μόνο ως δικαιολογία φαντάζει. Άλλωστε εδώ και πάνω από 60 χρόνια σχεδόν τίποτα δεν έχει δημοσιευτεί από αυτό το αρχείο.
Τελευταία, αντί για τη δημοσιοποίηση του αρχείου και την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το ΚΚΕ προσπαθεί να θολώσει τα νερά με εκδόσεις ήδη δημοσιευμένων στοιχείων, είτε ακίνδυνων πραγμάτων όπως τα πρακτικά της 12ης ολομέλειας της ΚΕ του 1968. Το αρχείο του ΚΚΕ περιλαμβάνει ωστόσο πολύ σημαντικότερα έγγραφα: Πρακτικά συνεδριάσεων του Πολιτικού Γραφείου ή της Κεντρικής Επιτροπής την κρίσιμη δεκαετία του ΄40, εκθέσεις προς αυτα τα όργανα, μυστικές αποφάσεις, πορίσματα επιτροπών για διάφορα θέματα όπως διαγραφές ή αποκαταστάσεις, επιστολές, τηλεγραφήματα αποκωδηκοποιημένα μυνήματα των ασυρμάτων με το εξωτερικό, αλληλογραφία με ξένους ηγέτες, εντολές προς διάφορα στελέχη, προσωπικό αρχείο διαφόρων στελεχών όπως του Άρη Βελουχιώτη και ποιος ξέρει τι άλλο. Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία και όχι τα ήδη δημοσιευμένα επίσημα κείμενα.
Και σαν να μην έφτανε το γεγονός ότι το ΚΚΕ κρατάει ένα τόσο σημαντικό αρχείο στο σκοτάδι, κατηγορεί το ΚΚΕ εσωτερικού για κλοπή μέρους αυτού του αρχείου. Κατά τη διάσπαση του 1968, το ΚΚΕ εσωτερικού κράτησε ένα τμήμα από το αρχείο, το οποίο εδώ και 17 χρόνια μελετάται ελεύθερα στα ΑΣΚΙ (Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας), ακόμη και χωρίς τέλειες εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν δημοσιευτεί πλήθος μελετών που φώτισαν δραματικά τα ιστορικά γεγονότα και μας έδωσαν την εικόνα για το περιεχόμενο και του υπόλοιπου αρχείου.
Το ΚΚΕ αντί να λογοδοτεί για την απαράδεκτη πρακτική του να κρατάει ιδιαιτέρως σημαντικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας κρυφά, εγκαλεί εκείνους που κατάφεραν να αποσπάσουν ένα μέρος του αρχείου από το σκοτάδι και να το δημοσιοποιήσουν. Ελ ολίγοις εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Άλλωστε η διάσπαση του 1968 δεν ηταν μία μικρή αποχώρηση από το ΚΚΕ, ήταν, όπως και το 1991, διάσπαση περίπου στο μέσο και ως εκ τούτου όλο το αρχείο θα έπρεπε να ανήκει εξ ίσου και στα δύο τμήματα που προέκυψαν από τη διάσπαση. Αυτό που ενοχλεί ασφαλώς είναι ότι έχουν ήδη βγει διάφορα άπλυτα στη φόρα, για τα οποία αντί για απάντηση επί της ουσίας, προβάλλεται η κατηγορία της «κλοπής».
Ακόμη και αν κάποτε το αρχείο δοθεί στη δημοσιότητα, ερώτημα παραμένει αν θα επιτρέπεται σε όλους τους επιστήμονες η μελέτη του και αν θα είναι όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία του αρχείου προσβάσιμα. Μια πολύ καλή δικαιολογία για το τι θα μελετάται και τι όχι μπορεί να αποτελέσει η πλημμύρα που έπληξε το αρχείο το 1994. Ας ελπίσουμε πως δε θα ακούσουμε ότι η πλημμύρα έχει επιφερει σοβαρές «βλάβες» ή έχει «καταστρέψει ολοσχερώς» τα πιο σημαντικά έγγραφα αυτού του αρχείου.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά είμαστε σοβαροί ή πλάκα κάνουμε?
Αυτοί δικαίωσαν παγκοσμίως τον
νεκροθάφτη του σοσιαλισμού
θα βγάλουν στη φόρα τα άπλυτα
της εκάστοτε ηγεσίας τους?
μπου χα χα χα μπα σε καλό σου...

DARK SIDE OF THE MOON είπε...

(Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...
(Το θέμα είναι αν θα είναι όλο το αρχείο προσβάσιμο ή μόνο επιλεγμένο μέρος αυτού. Άλλωστε κανείς δε γνωρίζει το περιεχόμενό του.

ΥΓ: όχι, ριζοσπάστη αδυνατώ να διαβάσω, είναι τόσο προβλέψιμος! κάνω ζάπινγκ μόνο στον 902.))

Έπαψε να είναι προβλέψιμος ο Ρίζος και άρχισες να τον διαβάζεις;
Ποτέ δεν είναι αργά. Διάβαζε να ανεβάζεις την κυκλοφορία του. Αν περιμένεις να τον διαβάσεις τζάμπα απ το αρχείο ΚΚΕ θα αργήσεις πάρε φρέσκο πράμα και ιδέες μην είσαι μόνο στον 902 τζάμπα, γιατί θα βλέπεις και τις κατσαρόλες.

Οι κομουνιστές ωστόσο ποτέ δεν συγχωρούν ούτε αποσιωπούν.

Ακόμα μια άλλη μεριά του φεγγαριού είπε...

Ααααψού…έχω και αυτή τη καινούρια γρίπη που με ταλαιπωρεί, ρε παιδάκι μου… Τί έλεγα; Α, ναι…
Δηλαδή το παλικάρι, ρέ Βασιλόπουλο(Anax), τόσο καιρό πού ήσασταν, ορέ; Τώρα τα βλέπετε και τώρα ξεσηκώνεστε;
Κάτι “βρωμάει”… Οι βουλευτές ΣΥΝΡΙΖΑ έχει λίγο καιρό που το παίζουν “επαναστάτες” με αιτία, που δίνουν λύσεις της “κοινής λογικής”, που δεν φορούν γραβάτα, που τα “λένε έξω από τα δόντια”, που δεν τα “μασάνε τα λόγια” τους, που σέβονται τις “αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών”, που πάνε κόντρα στο κύμα…
Ρε Σαντινίστας, χαλαρώστε λίγο στο ΣΥΝ. Και βλέπετε “τί τραβάτε”…
Με τον κ/ον σ/φο Φώτη Κ. και λοιποί. Αν είναι να αποφασίζει η κοιν. ομάδα να πηγαίνει για καφέ – λέμε τώρα – και εσείς μετά να πηγαίνετε για scotch με τον Μπίστη, τον Ανδρουλάκη, τη Μαρία και τα “άλλα παιδιά”, να το κάνετε από την αρχή διότι μπερδευόμαστε…
Πάρα πολύ μπερδευόμαστε…
Επί τη ευκαιρία: σας αφιερώσαμε μία πολύ ωραία φωτογραφία για το “γλύψιμο” στο δικομματισμό flash. Τη λάβατε; flash.
Ρε τον Μίμη… νιέ ντροπή, νιέ μσό… άϊ σιχτίρ από δω! Μουνί…
Εμ και συ ρε Σαρκό, μετά τη Κάρλα δεν πας για τζόκινγκ βρε αθεόφοβε… Ρετρό πάρτι δίπλα στο τείχος. Ο Τσίπρας, όμως; γιατί δεν πήγε στο πάρτι; θυμήθηκε τα χρόνια στην ΚΝΕ και τον έπιασε ο πόνος κι η νοσταλγία;;
Αλλά ο Καβαλιέρε, ε; Καβάλα πάει στο Μπερλίν, καβάλα προσκυνάει… Ντούτσε με τα ούλα του. Τόση ξεφτίλα… ρε σ. Χριστόφια.
“Τ’ άκουσες πατέρα;” (για τους παλιότερους για να μην ξεχνιόμαστε…) "τζάααμπα έφαφες τα γυφτοφάσουλα στην Αλβανία την ψείρα και το φαρμακοκρυο"
Oι μόνοι που δεν ακούγονται είναι οι ΠΑΣΟΚΟΙ και οι ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΙ… Όλοι οι υπόλοιποι σφάζονται…
ΚΑΙ στο ΠΑΣΟΚ.! Άντε ρε! Είδες τα νέα γραφεία; Θερμομόνωση και ηχομόνωση πρώτης τάξης… Απομόνωση; Αλήθεια, χάθηκε αυτή ψύχρα ο Πάγκαλος.
Όχι στο ΣΥΝ; Όλο το χρόνο τί νομίζετε ότι κάνουν; Μην κοιτάτε που δεν βγαίνει τίποτα προς τα έξω… Ψεεέμααα.
συνεχίζεται..........

Ακόμα μια άλλη μεριά του φεγγαριού είπε...

.....Συνέχεια απο το προυγουμενο
Τελικά, ΚΚΕ – ΠΑΝΚΑΛΟΣ, σημειώσατε 3 – 1. Α, Θεόδωρε, έδωσες μιαν υπόσχεση και περιμένουμε πως και πως να την τηρήσεις… ΘΥΜΑΣΑΙ;;;
Εσείς θυμάστε για έναν μετανάστη που τον ξυλοφόρτωσαν οι λιμενικοί στην Ηγουμενίτσα τον Απρίλιο; Είχε γίνει χαμός… Τον θυμάστε, τον θυμάστε;
Πέθανε.
Έτσι απλά, πέθανε. “Υπέκυψε στα τραύματά του” έγραψε η εφημερίδα. Λένε ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ. Το όνομά του: Αριβάσν Οσμάν Αζίζ, 29 χρονών, Κούρδος. Δεν τον θυμάστε; Τόσο εύκολα ξεχάσατε;
Άραγε οι λιμενικοί Άντρακλες, τον θυμούνται; Το κράτος, τους λιμενικούς Άντρακλες τους θυμάται;
Κόλλησα, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ τί άλλο ήθελα να γράψω…

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΡΙΧΤΕΡ είπε...

σαμπως ξερεις τι ειναι να σου δινει ο αλλος 5 ευρω απο το υστερημα του... εσεις τα παιρνετε απο αυτους που τα εχουνε πολλα...(τα παρασημα)
ποσο δικιο ειχα....εγω λεω αντι για χρυσα να σε λεω μητσο...αλλα ασε θα παρεξηγηθει ο σφος αρβανιτακης
μηπως μακη....μπαα ο μαιλης θα τα παρει...
μηπως τεο??τεο..τεο...κατι μου θυμιζει....

Ανώνυμος είπε...

Na poyme mhpos thes gia to farako kai to Peugeot pou efage mipos; gia thn anatolikogermanida gynaika toy pouton travoyse apo th myth; θέλεις λεπτομέρειες? theleis ayto to epipedo? Tha deis kai olomeleies kai amelies, kapote tha deis. Ή θέλεις μήπως για την πολονίδα του Παπανδρέου ή θέλεις για το σόι του Πάγκαλόυ απολα έχει το αρχείο. Η την γερμανίδα του κινέζου. Μάλλον δεν ξέρεις τίποτα τα μαρτυράς γιαυτο και δεν ξέρεις τίποτα. Για πιον κάρφωνε ο Ανδρεας απο πιτσιρικάς και που υπηρέτησε όταν οι άλλοι χαναν τα πόδια τους από τα κρυοπαγήματα. Τι θέλεις έχουμεεεεεεεε. Θελεις πτώματα; Ακροναυπλια; Μακρόνησο; Αη Στρατη Λήμνο Παυλο Μελα Γυαρο εχουμεε; Θελεις... εχουμε. Εχουμε. Εσεις ειστε το τιποτα. Δεν υπαρχετε γιατι δεν εχετε.

Ανώνυμος είπε...

To επίπεδό σας είναι των υπονόμων.
Όπως πάντα δεν απαντάτε ποτέ!

Προς τον ανώνυμο των 4.27
Είμαι βέβαιος ότι έχετε κάθε είδους Φάκελλο ως Στάζι με τις κινήσεις του κάθε πρωην και νυν συντρόφου σας.Και επιλεκτικά θα βγάζετε ότι σας συμφέρει.
Για Φαράκο, για το τάδε, τον άλλο, λασπολογίες και ψέμματα,γιατί όταν στο ΚΚΕ δεν μπορούν να τα εξηγήσουν με πολιτικούς όρους τις διαφωνίες,χρησιμοποιούν τους προσωπικούς και όταν δεν υπάρχουν τους εφευρίσκουν.

Αν λοιπόν έχετε πολιτικές διαφωνίες με το Φαράκο, που έχετε δηλαδή χρησιμοποιείται επιχειρήματα και όχι λάσπη. Είναι ντροπή σας!

Σπύρος Γεωργόπουλος

Ανώνυμος είπε...

Και το αρχείο της Κόλασης έχουμε. Τα πάντα έχουμε. Ήρωες έχουμε. Πάντως "Σπύρος Γεωργόπουλος" αν θα ψάξουμε, μόνο στο Γκούγκλ.
Μα κυρίως έχουμε ιδεολογία και έχουμε ΑΡΧΕΣ.
Έχουμε ΚΚ νέου τύπου.
Έχουμε Μαρξισμό - Λενινισμό και Προλεταριακό Διεθνισμό.
Έχουμε ψυχή.
Έχουμε όνειρα.
Έχουμε και τα χρειώδη για την επανάσταση.
Έσείς τι έχετε; Το μικροσυμφέρον το τομάρι; τίποτα δεν έχετε ούτε δικαιώματα, ούτε ιδεολογία ούτε ελπίδα. Δεν υπάρχετε, δεν έχετε ι δ ε ο λ ο γ ί α αν ναι πια; είστε μια σκιά στα παλάτια της αστικής τάξης.

Γιάννης Παπαδόπουλος.
ΥΓ. Έχουμε

Ανώνυμος είπε...

Δεν ζητάμε από το κόμμα έχουμε.
Φτάνει που έχουμε κόμμα.
Φτάνει να έχουμε κόμμα.

Φτάνει να έχει σφυροδρέπανο.

Έχετε;

Ανώνυμος είπε...

Σιγά τα λάχανα.
Ξανά
Σπύρος Γεωργόπουλος

ΥΓ:Δε χρειάζεστε το γκουκλ...κιτάξτε τους ασφαλίτικος φακέλλους σας στο αρχείο.Κάπου εκεί θα είμαι

Ανώνυμος είπε...

Προς τον κύριο που έχει όνειρα...

Ειναι καθ'υπαγόρευση της κομματικής σας γραμμής κι αυτά, ή που και που ονειρεύεστε και μόνος σας;

Α και που'σαι "Έχουμε ΚΚ νέου τύπου", φοράει Στάλιν το νέου τύπου ή Ζαχαριάδη;

Ανώνυμος είπε...

Ν. Μαράκης βλέπω "Το Βήμα", Σπύρος έγινες; έχω ράμματα για τη γούνα σου. Εσύ δεν είσαι από του Παπάγου γιος στρατιωτικού;
Μάλλον μέσα έπεσα;

Βλέπω έγινες κουκουεδολόγος και παλικάρι από το πληκτρολόγιο;

Βλέπω το αρχείο, λέει, ότι με τον μπαμπά σου μιλούσες στον πληθυντικό.

Θέλεις να τα πω κι άλλα;
Αρχείο δεν θέλετε;

Λ. Σταυρόπουλος - στο επόμενο τείχος. Τεύχος. Μην ξύνεστεεε.

Γιάννης Παπαδόπουλος.
ΥΓ. Έχω.

DARK SIDE OF THE MOON είπε...

ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ... ΑΡΧΕΙΑ.
...
Οι επικριτές του ΚΚΕ ποτέ δεν έχουν δείξει την ίδια «ευαισθησία» για το άνοιγμα των αρχείων της κρατικής ασφάλειας και άλλων κρατικών οργανισμών, υπουργείων και λοιπά. Αν, λοιπόν, είναι ειλικρινείς, ας το κάνουν έστω και τώρα. Οφείλουν όμως να πουν καθαρά, αν το κλεμμένο αρχείο ανήκει στο ΚΚΕ ή όχι, δηλαδή να μην παρουσιάζουν την κλοπή ως νόμιμη και θεμιτή ενέργεια.

Για το κλεμμένο Αρχείο του ΚΚΕ είπε...

Μετά τη 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (Φεβρουάριος 1968), η ομάδα που αποχώρησε από το καθοδηγητικό όργανο και αργότερα συγκρότησε το λεγόμενο «ΚΚΕ εσωτερικού» (Δ. Παρτσαλίδης, Π. Δημητρίου, Ζ. Ζωγράφος κ.ά.), εισέβαλε αιφνιδιαστικά και προμελετημένα, στο κτίριο όπου στεγαζόταν το κομματικό Αρχείο και το λεηλάτησε με τη βοήθεια της ρουμανικής αστυνομίας.
Μετά από ένα διάστημα οι αναθεωρητές μετέφεραν το κλεμμένο υλικό στα Σκόπια και το 1988 στην Ελλάδα. Η δήθεν ιδιοκτησία του «ΚΚΕ εσωτερικού» έγινε στη συνέχεια «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ. Εδώ και χρόνια αυτό το αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, αποτελεί το βασικό τμήμα των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για ιδιωτική εταιρία, κατ' ουσίαν αποτελεί «ιδιοκτησία» του ΣΥΝ.

Για το κλεμμένο Αρχείο του ΚΚΕ είπε...

Το θέμα με το μέρος του Αρχείου του ΚΚΕ, που κλάπηκε το 1968, επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου των Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη, «το κομματικό αρχείο».
ο βιβλίο των Αλ. Δάγκα και Γ. Λεοντιάδη προλογίζει η ιστορικός Ελένη Μπιμπίκου - Αντωνιάδη, που γράφει ανάμεσα σε άλλα:
«Με αυτήν τη μεταβίβαση, ένα αρχείο κόμματος μετατράπηκε σε αρχείο ιδιωτών και σήμερα, ύστερα από δύο δεκαετίες, εξακολουθεί να υπάρχει το πρόβλημα κατά πόσον ένα αρχείο που ανήκει σε ένα πολιτικόν οργανισμό μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες και η χρήση του να εξαρτάται από την απόφασή τους. (...) Θα πρέπει ακόμα να προσθέσουμε εδώ, πως ο πολιτικός οργανισμός, στον οποίον ανήκει το αρχείο, βλέπει την κοινωνικήν επανάσταση ως μελλοντικό καθήκον και όχι ως παρελθούσα ιστορία, θέση που φυσικά θα λαμβάνεται υπ' όψιν όταν πρόκειται για αποφάσεις σχετικές με τη διαθεσιμότητά του. (...) θέτει το ζήτημα της ενότητας του αρχείου του ΚΚΕ υπό την κυριότητα του μοναδικού νόμιμου ιδιοκτήτη του».

αστυάνακτας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.