Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η ταπεινωτική συνθήκη της Βάρκιζας

Μάρτιος 1945. Θεατρική παράσταση στα Τρίκαλα. Εορτασμός για τη συμφωνία της Βάρκιζας, με χορούς,τραγούδια καικαλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στη φωτογραφία η Μιράντα Μυράτ σε απαγγελία.


«Εφόσον οι μεγάλοι μας σύμμαχοι αποφάσισαν πως η παρουσία του βρεττανικού στρατού στην Ελλάδα ήταν χρήσιμη, σημαίνει πως ήταν. Πιστεύουμε πως η σύγκρουση μεταξύ ΕΛΑΣ και Βρεττανών είναι αποτέλεσμα μιας θλιβερής παρεξήγησης, η οποία ελπίζουμε ότι θα ξεχαστεί.» Με αυτά τα λόγια σε συνέντευξη τύπου την παραμονή της υπογραφής της συνθήκης της Βάρκιζας, ο Σιάντος έκλεισε τα γεγονότα του «μεγάλου Δεκέμβρη». Χαρακτήρισε τις μάχες της Αθήνας ως μια παρεξήγηση και αποφάσισε ότι Βρεττανοί, που επί ένα μήνα βομβάρδιζαν τον λαό της Αθήνας, είναι φίλοι μας, αφού το λένε οι σύμμαχοι, δηλαδή η Σοβιετική Ένωση.

Λίγες μέρες νωρίτερα στη Γιάλτα είχε ξεκινήσει η διάσκεψη, κατά την οποία ο Στάλιν δήλωσε «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην βρεττανική πολιτική στην Ελλάδα», αρνούμενος ταυτόχρονα την πρόταση του Τσώρτσιλ να επισκεφτεί την Ελλάδα παρατηρητής εκ μέρους της Σοβιετικής Ένωσης. Ήταν πλέον περισσότερο από σαφές ότι ο Στάλιν παρέδιδε την Ελλάδα στους Βρεττανούς χωρίς κανένα όρο και περιορισμό, για να έχει και ο ίδιος τα χέρια του εντελώς ελεύθερα στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Ο Πέτρος Ρούσσος, ο οποίος μόλις ξέσπασε η σύγκρουση των Δεκεμβριανών ταξίδεψε στην Βουλγαρία και τη Γιουγκοσλαβία απεσταλμένος του ΕΑΜ για να ζητήσει ενίσχυση, είχε επιστρέψει μεταφέροντας την άρνηση του Δημητρώφ να βοηθήσει τους Έλληνες συντρόφους, προτρέποντας τους αντίθετα να μην ωθήσουν τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή να συμβιβαστούν. Για την ακρίβεια έλεγε: «Οι Έλληνες και ο ΕΛΑΣ....δεν πρέπει να σπρώξουν τα πράγματα ως την άκρη, αλλά να δείξουν εξαιρετική ευλυγισία και επιδεξιότητα στο χειρισμό, ώστε να διατηρήσουν όσο είναι δυνατό τις δυνάμεις τους, περιμένοντας μια πιο κατάλληλη στιγμή για την πραγματοποίηση του δημοκρατικού τους προγράμματος».

Ο Σιάντος έβλεπε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον συμβιβασμό, αφού έτσι τον συμβούλευαν όλοι οι σύμμαχοι του. Υπέγραψε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 την συνθήκη της Βάρκιζας και παρέδωσε αμαχητί τον ΕΛΑΣ στους εχθρούς του. Ένα μικρό τμήμα του μόνο είχε πολεμήσει και ηττηθεί στα Δεκεμβριανά, το μεγαλύτερο μέρος του ήταν αήτητο και κυρίαρχο στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χωρίς να χάσει τον πόλεμο χωρίς καν να δώσει τη μάχη του, ο πανίσχυρος ΕΛΑΣ αναγκάστηκε να παραδοθεί άνευ όρων. Τα δάκρυα των μαχητών όταν παρέδιδαν τα όπλα τους φανερώνουν την οδύνη την απογοήτευση και τον τρόμο για το μελλον αυτών των περήφανων ανταρτών που με μια υπογραφή παραδόθηκαν βορρά στους διώκτες τους.

Καθώς ο Σιάντος προσήλθε στη Βάρκιζα αποφασισμένος να υπογράψει, όλη η διαπραγμάτευση της Βάρκιζας αφορούσε κυρίως το θέμα της αμνηστείας. Ωστόσο ο Σιάντος υπέκυψε στις πιέσεις των αντιπάλων του και δεν πέτυχε την γενική αμνηστεία. Αμνηστεύθηκαν μόνο τα πολιτικά αδικήματα και έτσι προστατεύθηκε η ηγεσία του κινήματος. Αντίθετα τα ποινικά αδικήματα δεν αμνηστέυθηκαν και αμέσως μετά άρχισαν εκτός από τις ανεπίσημες και οι επίσημες διώξεις των ανταρτών για δήθεν ποινικά αδικήματα.

Η συνέχεια ήταν οδυνηρή. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ φίλησαν τα τιμημένα όπλα τους τα παρέδωσαν με δάκρυα και επέστρεψαν στις εστίες τους, όπου τους περίμεναν οι δεξιές συμμορίες των πρώην συνεργατών των Γερμανών. Μετά από ένα χρόνο οι δολοφονημένοι αγωνιστές της αντίστασης ξεπερνούσαν τους 1000, ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες σέρνονταν στα δικαστήρια στις φυλακές και τις εξορίες από χαλκευμενες κατηγορίες. Οι δοσίλογοι είχαν όλοι απελευθερωθεί και αναβαπτιστεί σε πατριώτες, ενώ οι αγωνιστές της αντίστασης χαρακτηρίζονταν απάτριδες και εχθροί του έθνους. Η συνθήκη της Βάρκιζας άνοιξε τους ασκούς του αιόλου οι οποίοι σάρωσαν την ελληνική κοινωνία για τα επόμενα τριάντα χρόνια και εξολόθρευσαν τον ανθό της ελληνικής νεολαίας.

24 σχόλια:

Σάκης είπε...

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τη διάλυση της δημόσιας και κοινωνικής ασφάλισης επιβεβαιώνει και το άρθρο του υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», της περασμένης Κυριακής.

Ο υπουργός κινδυνολογεί ξανά περί μη δυνατότητας του ασφαλιστικού συστήματος να καταβάλει τις συντάξεις το 2015. Επικεντρώνει σε δήθεν εγγενείς αδυναμίες του ασφαλιστικού συστήματος για να συγκαλύψει ότι μία από τις βασικές αιτίες των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ταμεία είναι η επί δεκαετίες συστηματική κλοπή των τεράστιων αποθεματικών τους από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, για λογαριασμό του τελευταίου. Ακόμα θέλει να κρύψει ότι καμία μέχρι σήμερα μεταρρύθμιση δεν είχε στόχο την επίλυση του Ασφαλιστικού. Πραγματικός στόχος όλων - και της σημερινής - είναι το πώς θα μειωθεί παραπέρα το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αλλά και να βρεθούν τρόποι ώστε το κεφάλαιο να αρπάξει ακόμα περισσότερα από τους εργαζόμενους μέσω της μετατροπής των συντάξεων, της υγείας και της πρόνοιας σε αντικείμενα εμπορικής συναλλαγής και τζογαρίσματος.

Με την ίδια αποπροσανατολιστική στόχευση ο υπουργός κατηγορεί, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ για «στείρα άρνηση». Κάνει δηλαδή ότι δεν ξέρει πως το ΚΚΕ σήμερα είναι το μόνο κόμμα που έχει ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη και συγκροτημένη πρόταση για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μόνο που η πρόταση αυτή είναι διαμορφωμένη με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και αυτό είναι αντίθετο στα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μιλά για λογαριασμό των βιομηχάνων και των τραπεζιτών. Εν κατακλείδι, αν και ο υπουργός φέρει την ιδιότητα του επιστήμονα, οι διαπιστώσεις του στηρίζονται στην απόκρυψη, τη διαστρέβλωση και την παραπλάνηση. Εύλογη αντίδραση όταν προσπαθείς να πείσεις ότι ...η Γη είναι επίπεδη.

tiktos είπε...

"παρεξήγηση"....χιλιάδες αγωνιστές σέρνονταν στα δικαστήρια με χαλκευμένες κατηγορίες.

"μεμονωμένο περιστατικό"....χιλιάδες προσαγωγές με χαλκευμένες κατηγορίες.

Ομοιότητα;

Αμνηστεύθηκαν μόνο τα πολιτικά αδικήματα και έτσι προστατεύθηκε η ηγεσία του κινήματος.

Αν αυτό σημαίνει αριστερός, τότε χέστα.

Ανώνυμος είπε...

Οι τροτσκιστές, μετρημένοι στα δάχτυλα στην κυριολεξία συζητούσαν και αλληλοκατηγορούνταν(όπως και τώρα).
Πάντως, ούτε στο ΕΑΜ ήταν ούτε στην ηγεσία της Βάρκιζας που άμα την διαβάσετε θα δείτε πως ήταν μια συμφωνία που διασφάλιζε τον δίκαιο αγώνα του ΕΑΜ και του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού.
Τώρα εσείς που στημένα τα γράφετε αυτά, μπείτε στον κόπο να μας πείτε αν διαβάσατε ποτέ αυτή τη συμφωνία, το κείμενό της;
Αν τηρούνταν η συμφωνία από την άλλη πλευρά δεν θα μιλούσε κανείς για "λάθος"; ρίσκο; Δικό μας πάντως.
Αλλά και μ αυτήν την εξέλιξη πολύ καλά έκανε το ΚΚΕ και η ηγεσία του τότε και έκανε τα πάντα για να αποφύγει τον εμφύλιο ένα αδελφοκτόνο πόλεμο.

ΔΕΝ τηρήθηκε ούτε μια γραμμή από τα συμφωνηθέντα και αυτό έγινε αφορμή να λένε πολλοί από τους συντελεστές του ΕΑΜ ότι ήταν λάθος η συμφωνία.

Κρίνετε μια συμφωνία που έκανε το ΕΑΜ, ενώ εσείς δεν ήσασταν στο ΕΑΜ, ήσασταν από την άλλη όχθη, όπως και τώρα, κρίνετε μια ηγεσία που έκανε μια από τις λαμπρότερες σελίδες της ιστορίας της πατρίδας μας, ένα αντάρτικο από τα μεγαλύτερα στη Ευρώπη.

<<>>

Η συμφωνία έχει άλλα 7 άρθρα που δεν χωράνε στο σχόλιο αλλά είναι σ αυτό πνεύμα, δεν τηρήθηκε ΤΙΠΟΤΑ.
Όλοι οι ΚΚέδες τα ξέρουν και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους και την απαραίτητη πείρα, μάλλον ματαιοπονείτε. Ξυθείτε στο απέναντι ντουβάρι.

Ανώνυμος είπε...

ΑΡΘΡΟΝ 1ον
Ελευθερίαι
Η κυβέρνησις θα εξασφαλίση, σύμφωνα προς το Σύνταγμα και τα απανταχού καθιερωμένας Δημοκρατικάς αρχάς, την ελευθέραν εκδήλωσιν των πολιτικών και κοινωνικών φρονημάτων των πολιτών, καταργούσα πάντα τυχόν προηγούμενον ανελεύθερον Νόμον. Θα εξασφαλίση επίσης, την απρόσκοπτον λειτουργίαν των ατομικών ελευθεριών, ως του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι, και της διά του τύπου εκφράσεως των στοχασμών. Ειδικώτερον η κυβέρνησις θα αποκαταστήση πλήρως τας συνδικαλιστικάς ελευθερίας.
ΑΡΘΡΟΝ 2ον
Άρσις στρατιωτικού Νόμου
Ο στρατιωτικός Νόμος θα αρθή ευθύς μετά την υπογραφήν της παρούσης συμφωνίας. Άμα τη άρσει αυτού, θα τεθεί εις εφαρμογήν συντακτική πράξις πανομοιότυπος προς τη ΚΔ διά της οποίας θα επιτρέπεται η αναστολή των εν τη ΚΔ πράξει αναφερομένων άρθρων του συντάγματος.
Διά διατάγματος θα ανασταλή αμέσως καθ’ όλην την χώραν η ισχύς των άρθρων 5,10,12,20 και 95 του Συντάγματος. Η αναστολή αυτή θα εξακολουθήση μέχρι συμπληρώσεως του αφοπλισμού και της εγκαταστάσεως Διοικητικών, Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών καθ’ άπασαν την Χώραν. Όσον αφορά ειδικώτερον το άρθρον 5, τούτο ΄δεον να ανασταλή εις τας πόλεις Αθηνών και Πειραιώς μετά των προαστείων και των συνοικισμών. Ειδικώς όμως, διά τους μέχρι σήμερον συλληφθέντας συνομολογείται ότι δεν ισχύει το άρθρον 5 του Συντάγματος και ότι ούτοι θα απολυθούν εντός του συντομωτέρου δυνατού χρόνου, διδομένων των προς τούτον αναγκαίων διαταγών προς τας αρμοδίας αρχάς.
Οπαδοί του ΕΑΜ, ενδεχομενως συλληφθέντες και κρατούμενοι υπό άλλων οργανώσεων, θα αφεθούν ως τάχιστα ελεύθεροι.

Ανώνυμος είπε...

Παρότι το ΕΕΚ κηρύττει την αθεία, ο γραμματέας του κόμματος αυτού έχει πλούσιο έργο σε σχέση με την μελέτη της Εβραϊκής θρησκείας. Έχει γράψει και σχετικό βιβλίο και έχει και ανάλογη δράση.
ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ; "ΤΟΥΠΕΚΙ ΨΙΛΟΚΟΜΕΝΗ";
======================
Και νομίζετε πως οι Εβραίοι που ήταν στην αντίσταση ότι ήταν τροτσκιστές; Ότι ήθελαν ήταν.

Εσείς, πως συμβιβάζετε το μαρξισμό με το σιωνισμό;

OXΙά είπε...

Δε με νοιάζει αν ήταν Τροτσκιστές, Σταλινιστές, Λενινιστές, κ.λπ. Το θέμα είναι ότι κομουνιστές οι συγκεκριμένοι τύποι που έβαλαν τις υπογραφές τους δεν ήταν. Είναι σαν να λέμε Πασόκος και σοσιαλιστής, Συνασπιστής και αριστερός και ούτω καθεξής. Βάλε ένα πουλημένος να τελειώνεις. "Κομουνιστής και ραγιάς": αυτό είναι μία άλλη ελληνική πρωτοτυπία.

Ανώνυμος είπε...

Είναι που λέμε ραβίνος μεν φονιάς Παλεστινιόπουλων δε.
Για την ταμπακιέρα τουμπεκί ψιλοκομμένη.
Κοίταξε είπε ο Νίκος Ζ. "το όπλο παραπόδας". Οχιά θα το πάρεις πίσω και πολύ οδυνηρά το δηλητήριο για την στάση σου. Το δηλητήριό σου είναι για τους αδύνατους, εμάς "και οχιά να μας τσιμπήσει και αυτή καημενούλη θα ψοφήσει".

OXΙά είπε...

Ανώνυμε 1:48,
τα ίδια έλεγε και το τελευταίο θύμα μου.

Φώντας είπε...

"Ταπεινωτική" τα είπες όλα!!!

Ανώνυμος είπε...

Παρότι το ΕΕΚ κηρύττει την αθεία, ο γραμματέας του κόμματος αυτού έχει πλούσιο έργο σε σχέση με την μελέτη και την λατρεία της Εβραϊκής θρησκείας.

Και Λεόν στο Μεξικό κάπως έτσι μας τα μπέρδεψε.

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@Σάκης
έτσι όπως διασπάτε το εργατικό κίνημα τίποτα δε θα πετύχουμε. Είστε υπόλογοι απέναντι στην ιστορία για την διάσπαση του κινήματος που αποδυναμώνει τις εργατικές διεκδικήσεις και μόνο το κεφάλαιο εξυπηρετεί. οι εργάτες έδωσαν αγώνες για να υπάρχει η ΓΣΕΕ, δεν μπορείς να την καταργείς έτσι έυκολα, οφείλεις να την βελτιώσεις και όχι να την διασπάς με το ΠΑΜΕ.

@ανώνυμος
τι πρόβλημα ακριβώς έχεις με τους Εβραίους; μήπως είσαι με τον Καρατζαφέρη;

@ανώνυμος
Ώστε σου άρεσε η συνθήκη της Βάρκιζας! λες οι αντάρτες να έκλαιγαν από χαρά όταν παρέδιδαν τα όπλα τους;
Πάντως και στους δεξιούς άρεσε και είχαν δίκιο. γιατί ακριβώς επρόκειτο για μια συνθήκη στην οποια το ΕΑΜ παρέδιδε τα όπλα χωρίς καμία εγγύηση, καμία δικλείδα ασφαλείας, πιστεύοντας πως οι δεξιοί θα γίνουν έντιμοι και δημοκράτες. Πάντως ο Άρης και όλοι οι απλοί αντάρτες καταλάβαιναν τι μέλλει γενέσθαι και δεν έκλαιγαν από χαρά και παρά τις προσπάθειες του ΕΑΜ να παρουσιάσουν τη συνθήκη ως επιτυχία κανείς δεν πείθονταν.

Αγις είπε...

Ποια ήταν η ΟΠΛΑ
Η ΟΠΛΑ δημιουργήθηκε στις αρχές του 1944 ως προέκταση του ΕΛΑΣ στις πόλεις από μέλη του εφεδρικού ΕΛΑΣ, μόνο που οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκε και έδρασε ήταν πολύ πιο δύσκολες.
Αφορμή στάθηκε μια επιδρομή ταγματασφαλιτών σε νοσοκομείο τραυματιών και αναπήρων στις 30 Νοεμβρίου 1943 με το πρόσχημα ότι εκεί κρύβονταν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ. Σχεδόν αμέσως μετά, η αστυνομική διεύθυνση Αθηνών εκδίδει την παρακάτω διαταγή του Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων με την οποία ζητούσε την πάταξη του ΕΑΜικού κινήματος.
"Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών
Κοινοποιώ κατωτέρω διαταγήν του Αρχηγείου Αστυνομίας Πόλεων, διά την ακριβή προς ταύτην συμμόρφωσίν σου. (Απευθύνεται σε δύο συγκεκριμένους αστυνόμους)
Εν Αθήναις τη 13/12/43
Αγγελος Εβερτ" Εβραίος
"Υπάρχει αντίληψις ότι οι αστυνομικοί δεν αποδίδουν, όσον αφορά την δίωξιν των αναρχικών στοιχείων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Είναι ανάγκη να παύση η υπάρχουσα εντύπωσις. Πρέπει να δημιουργήσωμεν την εντύπωσιν ότι η Αστυνομία δεν υστερεί. Η συνεργασία της Αστυνομίας και των Ευζωνικών Ταγμάτων και Τροτσκιστών είναι στοιχείο απαραίτητον προς επιτυχίαν του εκτεθέντος σκοπού, πρέπει δε να αποβή πλήρης και απόλυτος.
Αθ. Σαμπάνης, Αρχηγός"

Δεν έχω πρόβλημα με τους Εβραίους, με το σιωνισμό έχω.
Είναι σαν το αυγό του φιδιού σαν το φασισμό και μην κάνετε τους χαζούς γιατί φαίνεται που δεν απαντάτε στα σχόλια.
Από την μια μιλάτε για το τοίχος του Βερολίνου και από την άλλη για το τείχος στην Παλαιστίνη τουμπεκί. Από τη μια σας γράφω για το ΕΕΚ και από την άλλη κάνετε πως δεν τρέχει τίποτα.
Για τον εβραϊσμό τι γνώμη έχετε;
Για το ΠΑΣΟΚ;
Όλα τα δεινά της χώρας μας στο ΚΚΕ οφείλονται; Αυτό μας λέει και πρεσβεία των ΗΠΑ.
Το ΚΚΕ έχει πλούσια δράση και ιστορία και χιλιάδες αγωνιστές εσείς γιατί δεν παίζετε παραπέρα. Να μας πείτε για τους τροτσκιστές και τους Παπανδρέου καθώς και τους πάγκαλους που έβοσκαν στην εποχή που αναφερθήκατε; πόσοι τροτσκιστές πέρασαν από λαϊκά δικαστήρια και γιατί; Απο τα 550000 θηματα του β΄ παν. πολέμου τα 500000 χαθηκαν από την πείνα (μεταξύ αυτών και πολλοί Έλληνες Εβραίοι όσοι γλίτωσαν από τη βαρβαρότητα του 3ου ράιχ)
Πείνα που προέκυψε από τον ναυτικό αποκλεισμό που έκαναν οι φίλοι σας οι Εγγλέζοι, που αφού επαινούσαν τους Έλληνες και το ΕΑΜ μετά έκαναν ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα μας.
Η Αγγλία η έδρα του σιωνισμού και του τροτσκισμού λοιπόν που σας χρηματοδοτεί, και να θολώνετε τα νερά και να σπιλώνετε ότι αγώνα έγινε και ξεκινά, τροτσκιστές ξενοκίνητοι, για να έχουν να τρυγάνε το ξέφραγο αμπέλι που λέγεται Ελλάδα.
Μέχρι και το ΠΑΜΕ βάλατε στο στόμα δηλ εσείς τι μας προτείνετε να πάμε με τη εργοδοτική με την ΠΑΣΚΕ - ΓΕΣΕΕ δεν έχουμε ταμπού και δεν έχουμε χάσει το στόχο μας καλά πατάμε, την διάσπαση την κάνουν οι μειοψηφίες όχι οι πλειοψηφίες.
Αλλά την άλλη φορά που θα πάμε για απεργία θα έρθουμε να σας ρωτήσουμε. Αλήθεια που; Σε καμιά ΜΚΟ να τσιμπολογάτε; Ή σε κανένα κρατικό "φορέα";

αστυάνακτας είπε...

καλησπέρα...περασα γρήγορα και τι να δω;....
@Αγις
Ωραία τα στοιχεία για την ΟΠΛΑ....και για τους Τροσκιστές...και για τους Εβραίους....αλήθεια τα πιστεύεις αυτά;....έχτε καταντήσει γραφικοί....Και μη ρωτάς αυτονόητα για την πολιτική του Εβραικού κράτους...

Συμπληρωματικά στοιχεία
Ο Πουλιόπουλος εκτελέστηκε από τους Ιταλούς κατακτητές
Ο Κορδάτος διαγράφηκε ως αρχειομαρξιστής πιστός αριστερός ως το τέλος.
και οι δύο ήταν γενικοί γραμματείς του ΚΚΕ....
Ο μοναδικός γραμματέας για τον οποίο εως τώρα δε λέτε κάτι είναι ο Χαριλαος;

Χρυσα Χατζηβασιλειου είπε...

@Αγι
με γειά το νέο όνομα.
δεν καταλαβαίνω πως έχεις κάνει έναν αχταρμά το ΠΑΣΟΚ, τους τροτσκιστές τους Εβραίους, τις ΜΚΟ, τους κρατικούς φορείς και τους Άγγλους.
Αναρωτιέμαι όταν τα λες αυτά στην ΚΟΒΑ σου, τι σου λένε;

ΥΓ: πάντως σε σχέση με τα ονόματα εμένα δεν με πειράζει καθόλου το Άγις Στίνας, εσένα σε πειράζει το Χρύσα Χατζηβασιλείου

Αγις είπε...

Βλέπω έχετε και βραδινή βάρδια θα περάσουμε καλά έχει και κρύο εδώ πάνω στη Σιβηρία...

Αγις είπε...

Άστυ στα ακτίφ άλλα κοίταζες τώρα;
Είπαμε ψάλτης στην ενορία σου έχεις καλή φωνή. Είναι καλύτερα από την χάβρα που βρίσκεσαι. Και άκου κανένα ψήφο στο ΚΚΕ θα έτσι στα κρυφά δεν μπορεί να σου πει κανένας τίποτα. Θα έχεις και καλό ύπνο έτσι.

Οι ΓΓ του ΚΚΕ κάποιοι πέθαναν κάποιους τους «πέθαναν» κάποιοι αντικαταστάθηκαν κάποιοι λάκισαν- λαΐκισαν μήπως η θέση αυτή είναι αριθμημένη όπως το θέατρο; Είναι αιρετή και ανακλητή. Ούτε είναι φαί για χόρταση. Ούτε το ΚΚΕ είναι παιδικός σταθμός θέλει κότσια.

Αγις είπε...

Για την ιστορια...
Nίκος Δημητράτος (Νοέμβριος 1918-) αποχώρησε Γιάννης Κορδάτος (Φεβρουάριος 1922-) αποχώρησε Νίκος Σαργολόγος (Νοέμβριος 1922-) διαγράφτηκε Θωμάς Αποστολίδης (Σεπτέμβριος 1923-) αντικαταστάθηκε από τον Παντελή Πουλιόπουλο Παντελής Πουλιόπουλος (Δεκέμβριος 1924-) απομακρύνθηκε Λευτέρης Σταυρίδης (1924-1926) αντικαταστάθηκε Παστιάς Γιατσόπουλος (Σεπτέμβριος 1926-) πήρε δρόμο κατηγορούμενος ως λικβινταριστής Ανδρόνικος Χαϊτάς (Μάρτιος 1927-) εκτελέσθηκε Νίκος Ζαχαριάδης (1929-1936). Γιώργης Σιάντος (Ιανουάριος 1942-1945) Νίκος Ζαχαριάδης (1945-1956) Απόστολος Γρόζος (1956) Κώστας Κολιγιάννης (1956-1972) παραιτήθηκε από τη θέση του γραμματέα «λόγω ασθένειας» Χαρίλαος Φλωράκης (1972-1989) παραιτήθηκε Γρηγόρης Φαράκος (1989-1991) Τον Μάιο του 1991 παραιτήθηκε Αλέκα Παπαρήγα (1991- ) Αντικαταστάσεις εκκαθαρίσεις κλπ υπήρξαν όταν το κόμμα ήταν σε βρεφική ηλικία και απαριθμούσε 40 άτομα και σε μια χρονική περίοδο 5-6 ετών τώρα ένας κακοπροαίρετος σαν εσένα που το πρόβλημά του δεν είναι πολιτικό αλλά προσωπικό βάζει μπροστά από την ιστορία έναν φακό διαστρέβλωσης και τα βλέπει στραβά. Εσύ έχεις κόμμα ή είσαι σε κώμα;

Αγις είπε...

Προς πολυδιαβασμένο Βασιλόπουλο. Η ιστορία αυτή είναι, δεν είναι μυθιστορία.
Ο Π. Πουλιόπουλος ιδρυτής του τροτσκισμού στην Ελλάδα. Γεν. γραμματέας ΚΚΕ 18 μήνες από το 1924-1926. Στο συνέδριο του ΚΚΕ το ‘27, απομακρύνθηκε από την Κ. Ε. Τον ίδιο χρόνο, διαγράφτηκε αφού εξέδωσε το «Νέο Ξεκίνημα». Συμμετείχε στην τάση «Κομ. Διεθνής» υπό την ηγεσία του Τρότσκι. Άρχισε να εκδίδει τον «Σπάρτακο». Αρνήθηκε να ενωθεί με τους Αρχειομαρξιστές, κατηγορώντας τους για σεχταρισμό. Ο Τρότσκι όμως τους αναγνώρισε ως τμήμα της «Διεθνούς» του, απόφαση που αυτός καταδίκασε. Το ‘34, η ομάδα του και μια ομάδα που είχε διασπαστεί από τους Αρχειομαρξιστές με τον Μιχάλη Ράπτη, ενώθηκαν σε (ΟΚΔΕ). Πολέμησε το ΚΚΕ και την 6η Ολομέλειά του το ‘34, θεωρούσε ότι «λόγω του μισοφεουδαρχικού χαρακτήρα του καπιταλισμού η επανάσταση δε θα μπορούσε να είναι σοσιαλιστική αλλά αστικοδημοκρατική». Άλλο σημείο σύγκρουσης με το ΚΚΕ ήταν η σχέση με τις μη-κομμουνιστικές εργατικές οργανώσεις. Με την άνοδο του φασισμού, τα ΚΚ, στράφηκαν στην τακτική του Λαϊκού Μετώπου. Υπήρξε πολέμιος της Σ.Ε. Το ‘38 ένωσε τους Τροτσκιστές στην (ΕΟΚΔΕ). Το ‘38, η ΕΟΚΔΕ συμμετείχε στην ίδρυση της 4ης Διεθνούς στο Παρίσι. Το ‘38 φυλακίστηκε στην Ακροναυπλία. Σε αντίθεση με το Ζαχαριάδη, υποστήριξε ότι ο χαρακτήρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δεν ήταν αντιφασιστικός, αλλά πόλεμος ανταγωνισμού ανάμεσα σε αντίπαλα εθνικά κράτη. Το 1943, μαζί με άλλους 100, εκτελέστηκε από τους Ιταλούς στη Λάρισα, σε αντίποινα για τον Γοργοπόταμο.

Αγις είπε...

Γιάννης Κορδάτος
Από τα ιδρυτικά στελέχη της του ΣΕΚΕ (1920), προκατόχου του ΚΚΕ, και γενικός γραμματέας του (1920–1924) και διευθυντής του Ριζοσπάστη (1922–1924). Το 1927, αποχώρησε από το ΚΚΕ, δεν διαγράφτηκε, επειδή διαφώνησε με τις θέσεις του κόμματος για την Μακεδονία. Συνέχισε ωστόσο να είναι κοντά στο ΚΚΕ, και γι' αυτό φυλακίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά.

Xαρούμενos KKές είπε...

"Προς έκτακτο Συνέδριο ο Συνασπισμός"...

Ήρθε η ώρα για τον τρύγο βαράτε στα αυτιά σύντροφοι.

Απάνω τους.

Κωστής είπε...

Διάλογο με τους πολίτες για το φορολογικό σύστημα, υποτίθεται πως ξεκίνησε η κυβέρνηση μέσω του διαδικτύου, όμως, από ό,τι φαίνεται, το μόνο που έχουν σκοπό οι άνθρωποι, είναι να κοροϊδέψουν για μια ακόμα φορά εκείνους που πιστεύουν στα παραμύθια τους.

Γιατί το λέμε αυτό; Μα, επειδή ο «διάλογος», αυτή τη φορά, έχει τη μορφή της δημοσκόπησης και όσοι πάρουν μέρος σ' αυτόν καλούνται να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που έχει επιλέξει το υπουργείο Οικονομικών.

Ανάμεσα στις ερωτήσεις που τίθενται, είναι αν συμφωνεί κάποιος με την καθιέρωση «μιας ενιαίας, προοδευτικής, τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα», αν συμφωνεί με την «κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των μερισμάτων από μετοχές και των διανεμόμενων σε φυσικά πρόσωπα κερδών», αν συμφωνεί με την «κατάργηση φοροαπαλλαγών ή αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων όταν δεν επιβάλλονται από λόγους κοινωνικής ευαισθησίας», αν συμφωνεί με τη «φορολόγηση της υπεραξίας από βραχυχρόνιες χρηματιστηριακές συναλλαγές» και άλλες παρόμοιες, στις οποίες κανείς λογικός άνθρωπος, κανένας εργαζόμενος δεν είναι δυνατόν να απαντήσει αρνητικά.

Αυτό είναι το κόλπο για να συγκεντρώσουν θετικές απόψεις. Ερωτούν τα αυτονόητα, για να παρακάμψουν και να αποφύγουν απαντήσεις σε ερωτήματα αν υπάρχει συμφωνία στην αύξηση της έμμεσης φορολογίας, στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, στο πάγωμα των μισθών, στην κατάργηση των συντάξεων, στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κλπ.

Μόνο που τα κόλπα τους είναι πια γνωστά και δεν πρόκειται να περάσουν. Οι εργαζόμενοι να παλέψουν για φορολόγηση του κεφαλαίου με 45%, για αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια με προσαύξησή του κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κώστας είπε...

Σας αφιερώνω ένα βίντεο(youtube) που αποδίδει το φυσικό σας περιβάλλον, μετά τη νίκη του σταλινικού ΚΚΕ. Δεν θα σας καθαρίσουμε, αλλά θα σας αφήσουμε ελεύθερους να δραστηριοποιηθείτε. Αν βρωμίσετε, σαν βρωμιάρηδες που είστε, καθαριστείτε μόνοι σας.

video

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ είπε...

Ο ΧΟΝΤΖΕΑΣ ΖΕΙ !

Ανώνυμος είπε...

@Κώστα
αν και θα έπρεπε να το σβήσει η Χρύσα το σχόλιό σου, Θα της πρότεινα να μη το κάνει . Γιατί απλούστατα το σχόλιο δείχνει το μένος σου, το φανατισμό σου,την ηλιθιότητά σου,τη μη δημοκρατική σου και ηθική σου διαπαιδαγώγηση, τη κενότητα που υπάρχει στο μυαλουδάκι σου. Είμαι βέβαιος οτι δεν έχεις σχέση με το ΚΚΕ ή τη ΚΝΕ αν αντίθετα μου πεις ότι έχεις, τότε δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί ότι αυτό το κόμμα στηρίζεται και σε κάποιους σαν εσένα που δεν μπορούν να ξεχωρισουν την εννοια του μέλους ενός αριστερού κόμματος από εκείνη την ιδιότητα του οπαδού μιας ομάδας ή του μέλους μιας φασιστικής οργάνωσης που βωμολοχεί γιατί δεν έχει την ικανότητα να απαντήσει πουθενά.
Με τις υγείες σου λοιπόν που ασχολείσαι με σκ@τ@.
καλούς τραμπουκισμούς!


Α.Γ